My News

Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

Kecik kumpulan Hyper Act kompaun sebanyak RM200 kerana pukul kekasih



SELAYANG - Bekas Vokalis baharu utama kumpulan Hyper Act, Kecik di perintah oleh Mahkamah Majistret di sini, sebentar tadi, membayar kompaun sebanyak RM200 kepada kekasihnya atas kesalahan mencederakan wanita itu dua minggu lalu.

Majistret Iriane Isabelo membuat keputusan itu, selepas kedua-dua pihak bersetuju kes diselesaikan secara bersama mengikut Seksyen 260 Kanun Acara Jenayah, ketika kes itu didakwa.

Selepas pertuduhan dibacakan Kecik atau nama sebenarnya Muhammad Fauzi Kamaruddin,23, mengaku bersalah atas pertuduhan dengan sengaja mendatangkan cedera ke atas Farah Nurizzati Salleh, 25, pukul 7.13 malam pada 12 Mac lalu.

Dia yang sebelum itu memakai topeng muka bagi mengelak wajahnya dirakam melakukan kesalahan itu di sebuah tempat di Batu 6 3/4, Kampung Changkat Gombak, di sini.

Berikutan itu tertuduh didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya, jika disabit kesalahan.

Sementara itu ketika prosiding mangsa yang berbaju kurung berbunga merah bersetuju untuk kes ini diselesaikan dengan kompaun dengan meminta sebanyak RM200.

Tertuduh yang berada dalam kandang mahkamah bersetuju dengan jumlah itu dan kemudian membayar kompaun itu di hadapan Majistret Iriane. - K! ONLINE

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2017&dt=0321&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_14.htm#ixzz4c1b9BdWd

"SAKIT.... JANGANLAH PUKUL SAYA AYAH....." Dikelar tangan sehingga ke lengan oleh ibu tiri... dipukul & dihalau ayah sendiri....


sekadar gambar hiasan

"SAKIT...... JANGANLAH PUKUL SAYA AYAH......."
Dikelar tangan sehingga ke lengan oleh ibu tiri... dipukul & dihalau ayah sendiri..... Fatin keluar mencari tempat berlindung ketika usianya 12 tahun.... Dikanan kiri semuanya nampak asing.... tangan di perut cuba menyekatnya dari terus berbunyi kelaparan.....
Tanpa rasa kotor... anak gadis ini menyelongkar tong sampah dan makan saki baki nasi di dalamnya............... =(
.
.
Ini adalah antara kisah anak anak yatim di Yayasan Noor Manzil. Kisah kehidupan mereka lain sekali, ada yang disepak terajang sehingga patah tangan =(
.
.
Itu berbelas tahun yang lalu.... kini anak anak syurga ini selamat di Yayasan Noor Manzil.. dilindungi & diberi perhatian oleh seluruh keluarga penjaganya =)
.
.
Alhamdulillah.... Seperti yang dijanjikan... setiap RM5 daripada setiap jualan buku 9bulan10hari bagi bulan Februari sudah diserahkan kepada anak anak syurga di Yayasan Noor Manzil =)
.
.
Mereka inilah yang bersama sama kami melakukan solat hajat buat anda dan setiap wanita yang ingin merasa kehamilan. Ketahuilah.... doa doa anak anak yatim mudah dimakbulkan ALLAH =)

Tolong doakan adik adik ini juga bahagia dunia akhirat ya.
Mereka sampaikan salam buat anda semua =)

Picture : Majlis solat hajat buat kita semua.

saya kecewa sangat suami paksa saya gugurka janin ni kerana tiada wang untuk sara bayi ni...SUAMI SAYA PENAGIH TEGAR


sekadar gambar hiasan

Assalamualaikum krt..hide kan profile dan nama saya...terima kasih admin post kan kisah saya ni.
Saya ibu tunggal anak 2..anak saya dua² perempoan yang sulung 16 tahun da yang bungsu nak masok 4 tahun..sulung exhasbun pertama yamg jaga..anak no2 saya yang jaga..di jadikan cerita...saya kenal seorang lelaki bujang ni dalam fb..sebab dy yang tegur saya dulu..dari situ kami kenal antara 1 sama lain..dy duduk KL..

dan saya JB..kami berhubung melalui fb..wasap..perkenalan beberapa bulan..dan dy cerita kisah silam..dy pernah masuk pusat pemulihan sebab ngisap bende2 terlarang (ais)..dan saya pun ade cerita kisah2 saya..kami masing2 anggap semua tu bende da lepas biar la berlalu..dan saya terima dy dengan seadanya dy janji nak berubah kpd yg lebih baik jika nikah nanti.. kami pn bkn keluarga yg berada..dy janji akan bersama susah senang..dan serius dalam hubungan ni.

.kami berkenalan hampir 7 bulan..kemudian dy datang JB pertama kalinya untuk brjumpa dengan saya dan family..bertujuan ingin mengenali saya dan family lebih rapat..nampak kesungguhan dy terhadap saya..family pun sambut baik kat dy..dy pun saya tengok baik..layan anak saya demgsn penuh kasih sayang hormat oramg tua..
Kemudian dy balik KL langsung beritahu family dy hasrat untuk nikahi saya..Alhamdulillah family dy setuju..dan kami bernikah di JB..lepas nikah kami duduk dengan mak saya atas persetujuan bersama..sebab suami memang nak duduk JB dan cari pengalaman di JB..kerja di sini...


Di jadikan cerita..awal perkahwinan xde masalah..happy je..tapi beberapa bulan dy sudah mula tunjuk belang..mudah marah..ade saje benda xkena..kerja benti..kerja benti..kerje memang xtetap la..kewangan pun terganggu..bila di sah kan saya hamil dy lgsg gelisah..dy pakse saya gugur kan janin ni..saya merayu nangis2 xnak..saya cakap anak pembawa rezeki mana tau lahir anak ni rezeki tu ada..tapi dy berdegil jaga pakse saya gugur kan janin ni..akhirnya saya akur..saya gugur kan janin ni...


Kami jalani hidup macam biase..hari demi hari dy nampak lain..malam xtido..kejap2 dy call orang..keluar masok umah..saya memang xsyak apa2..saya tanya dy cakap call kawan..tiap2 malam keluar macam orang gelisah..pernah 1 hari adik ternampk dy masok uma oramg india pagi2..lamgsung adik bagi tau saya..saya terkejut kenapa suami masuk uma india pagi2..saya diam kan sebab nak siasat..tapi xsempat nak siasat dy lari uma..dengan selai sepinggang gan membawa hp tab saya dan hp mak saya..lepas dy lari baru dapat tau dari kawan2 dy amik barang (ais)patot la selama ni duit selalu habis..


sampai curi duit saya..bila tanya kirim kasi mak..kadang bagi alasan xlogik habiis beli rokok gan isi minyak moto..gaji sehari boleh dapat 70-100..xkan habis beli rokok gan isi minyak moto kan!!!..baru saya sedar sebab tu la dy beria pakse saya gugur kan kandung ni..sebab duit tu untuk kegunaan dy beli barang(ais).. 

Mase dy keluar dari umah dy call saya..selepas beberapa hari..malah kami gaduh besar...macam2 dy tuduh saya ada jantan lain sampai dy tuduh saya da bersama jantan lain pehhhh!!..dy tuduh...adik beradik saya ni kaki kongsi gelap..kaki penagih..sampai kan mak saya pun terbabit dy maki hamun dalam hp...macam2 da maki hamun lepas tu minta saya kembali dengan dy duduk gan dy kat KL...dan dy xkasi saya jmpe family saya..dy cakap klo saya xnak ikot cakap dy duduk kat KL dy cakap saya nusyuz...sebab xpatuh pada dy..macam saya antar nyawe pulkak kat dy..


g 1 hal bawa lari moto adik saya dy cakap klo nak moto..nak saya balik kepada dy dan datang KL..da setahun berlalu saya dalam proses mahkamah...dy pun sampai sekarang senyap gitu je..tanpa berita..
Minta wrga krt doa kan masalah saya cepat selesai..

wanita yang menderita 11 bulan akibat ketumbuhan seberat 31.8 kilogram (kg) di dalam rahimnya





Mexico City: Seorang wanita yang menderita 11 bulan akibat ketumbuhan seberat 31.8 kilogram (kg) di dalam rahimnya hampir sama dengan berat 10 bayi yang baru lahir akhirnya menjalani pembedahan membuangnya.

Berat badan wanita berusia 24 tahun yang identitinya tidak didedahkan itu meningkat mendadak walaupun dia berdiet.

Masalahnya hanya dikenal pasti selepas menjalani ujian imbasan.

Ketika keputusan diambil untuk melakukan pembedahan bagi membuangnya, ketumbuhan itu sudah seberat 31.8kg.

Ia menimbulkan risiko kegagalan jantung kerana ketumbuhan itu menindih organ dalamannya, seterusnya menyebabkan wanita itu menghadapi masalah untuk berjalan, bernafas dan makan.


http://www.hmetro.com.my/node/215255

Bawa isteri bercuti berehat berdua. Dating dan buat habis romantik.



Sedih amat simpati bila baca hari ini ramai wanita stress dengan perangai suami masing-masing sampai ada yang ditimpa kemurungan yang berat. Terpaksa mendapat rawatan pakar psikatari. Ada yang ditimpa pelbagai penyakit. Saya kira lebih 100 orang wanita yang email menceritakan pada saya mereka ditimpa kemurungan begini sehingga masuk wad dengan sebab pelbagai penyakit. Ya Allah maafkanlah semua lelaki hari ni yang tinggalkan dakwah sehingga tak bawa isteri dekat pada Allah...ada di kalangan wanita bekerja dan juga wanita surirumah...ya Allah bantu mereka dan sembuhkan mereka.

Punca utamanya isteri ini tidak diberi perhatian oleh suami dan tidak dikasihi disayangi dibimbing dan tidak diajar dengan Islam dan Sunnah Nabi saw.. Bila ketua keluarga terlupa maksud hidup ini yang sebenarnya. Tujuan Allah hantar ke dalam dunia ini dan mula sibuk dengan benda yang tidak termasuk dalam keperluan hidup dan tidak mengutamakan yang utama kerana lalai atau jahil.

Isteri buat pahala tak berhenti...

Dia bekerja bantu suami yang sebenarnya kerja cari nafkah ialah suami...suami kena sediakan makan minum dan bertanggungjawab terhadap semua keperluan isteri dan ahli keluarga...Allah beri pahala sedekah buat wanita..mereka cuba bantu suami. Ringankan beban suami kerana Allah.

Isteri mandikan dan uruskan anak-anak seorang diri..
Isteri uruskan pendaftaran sekolah anak-anak dan ajar anak-anak.
Isteri kemas rumah dan layan anak-anak..
Isteri cantik-cantik sexy nak tungu suami belai dan layan suami..
Isteri bawa anak ke klinik hospital
Isteri sakit pening tetap takde mc terus jaga anak dan uruskan rumahtangga. Urus semuanya tanpa cuti. Kalau robot boleh meletup. Kalau kapal terbang boleh terhempas. Ini manusia bernama wanita. Tak sempat makan, tak sempat tidur betul. Tak sempat buang air besar sempurna pun. Melayan kerenah anak dan suami.
Isteri baik dan hidupnya cuma Islam, suami dan anak-anak. Keluarga mereka jauh dan mereka tiada tempat nak luahkan. Ya Allah..

Dia buat semua sedangkan dia ada suami..


Suami sibuk tengok hp 24 jam...
Suami sibuk nak keluar malam-malam terlalu kerap macam orang bujang sedangkan anak-anak kecil. Balik 2 pagi. Balik 3 pagi..setiap hari
Suami sibuk tidur di ruang tamu sedangkan isteri dalam bilik pening sakit. Penat jaga anak yang menangis dan bergaduh..
Suami sibuk nak bersukan siang malam lepas waktu kerja.
Suami bila sakit nak isteri khidmat dan layan dia macam raja.
Suami bila penat berehat tak ingat dunia. Tidur sepanjang hari..
Suami bila kena tegur mengamuk, marah dan melenting.

Bukanlah kena jadi malaikat tetapi laluilah hidup ini dengan cinta dan perasaan....melihat dengan cinta. Mendengar dengan cinta. Berkhidmat dan bersama dengan cinta.

Ubatnya begini.
Solat 2 rakaat minta pertolongan Allah. Semua masalah dalam genggaman Allah. Merayu kasih sayang dan rahmat Allah..

Sebenarnya jadi begini sebab hilang rahmat Allah..
Jaga solat awal waktu. Suami isteri sama-sama tidur awal dan bangun tahajud sama-sama..

Suami balik isya dari masjid terus balik rumah buat amalan Ta'lim dengan keluarga..
Suami kena tolong dan ringan tulang. Berebut-rebut tolong isteri di rumah..
Makan bersama isteri dan anak-anak dalam dulang. Kasih sayang.
Rajin ucap terima kaseh sayang dan pujian buat pasangan.

Jika kita boleh layan orang luar baik-baik. Ini pula isteri kita. Tidur bersama peluk isteri. Belai dan dengar mereka bercerita..bercinta setiap hari sampai mati.
Bawa isteri bercuti berehat berdua. Dating dan buat habis romantik.
Bawa isteri berdakwah dan belajar iman ilmu di jalan Allah. Jika ada ruang dan kesempatan 3 bulan sekali mesti bercuti 3hari bersama isteri tanpa anak-anak. Dalam setahun mesti cuti 10 hari bersama isteri. 3 tahun sekali cuti sebulan ke dua bulan bawa isteri merantau jauh-jauh.. Baru bercinta macam giler. Bercinta sampai syurga. Belajar Islam. Dekat diri pada Allah-ebit lew

Sumber; Facebook

http://ediamedia.blogspot.my/2016/05/jika-kita-boleh-layan-orang-luar-baik.html

"Sebenarnya...kubur yang saya ziarah ni bukan setakat waris saya ustaz...dialah pelengkap hidup saya



Setiap Hari Lunch Tepi Kubur Isteri, Kisah Cinta Sejati Paling Sweet

Rasanya ramai yang dah menonton video kejutan pelakon Airel Zafril buat isterinya Wawa Zainal di Lombok. Bagaimana pelakon lelaki itu sanggup bersusah payah membuat membuat surprise mengadakan sesi penggambaran klip video lagu Hindustan yang jadi kegemaran isterinya.

Rata-rata komen menyatakan apa yang dilakukan oleh Airel untuk isterinya sangat sweet.

Tapi selepas membaca kisah cinta #love #tilljannah pengalaman Imam Muaawidz Al -Ansor Dzulkefly rasanya ia berpuluh kali lebih sweet malah lebih syahdu dari kejutan Aeiril.

Apa yang lagi sweet dari seorang lelaki kacak setiap hari mengunjungi pusara arwah isterinya tanpa gagal. Ketika kebanyakan pekerja lain waktu rehat makan tengah hari menikmati hidangan di restoran dia membawa bekal dan makan di tepi kubur isteri yang sudah bertahun meninggalkannya.
Baca kisah selanjutnya yang diceritakan oleh Imam Muaawidz Al -Ansor Dzulkefly.

Jika anda bertanya apa itu Cinta Sejati @ #love #tilljannah, saya ingin kongsikan sebuah kisah benar yang saya alami sendiri. Kisah benar ini bukanlah kisah saya, tetapi kisah cinta seorang suami di dalam gambar ini.

Sebaik sahaja kami selesai menguruskan jenazah ahli kariah seksyen 13 di tanah perkuburan seksyen 21 shah alam, saya segera mendapatkan pusara nenek untuk diziarahi.

Sedang mencari-cari pusara nenek, seorang abang yang kacak (masya Allah) menghampiri saya lalu menyapa "Assalamualaikum ...Cari kubur siapa tu ustaz? Deretan ni kebanyakannya yang meninggal bulan mei & april 2015."

Mendengar kata-kata itu tadi saya agak kagum dengan lelaki tersebut. Lagak pakaiannya tidak langsung menunjukkan dia bekerja di tanah perkuburan ini. Tidak sempat saya bertanya, lelaki ini mula membuka kisahnya.

Tiap-tiap hari pergi kubur
Abang kacak : "Heh..ustaz tak perlu pelik, saya ke tanah perkuburan ni hampir tiap-tiap hari, dulu KAMI tinggal di Shah Alam, tapi sebab anak dah masuk sekolah kat KL, SAYA decide pindah ke KL jugak lah untuk dekat dengan satu-satunya anak saya ni."

Saya : "Owh ye ke. Kalau dah tinggal dekat KL, macam mane pulak abang boleh datang sini hampir tiap-tiap hari"? Dekat kubur ni ada waris ke yang dikebumikan di sini"?

Abang kacak : "Kebetulan memang saya bekerja dekat seksyen 21 ni je..so setakat menyinggah memang tak de masalah" (sengih).

"Erm..alang2 ustaz dah tanya..saya cite sikit ye..itu pun kalau ust ada maselah"


Saya : (angguk2x)

Dia isteri pertama dan terakhir saya
Abang kacak :  "Sebenarnya...kubur yang saya ziarah ni bukan setakat waris saya ustaz...dialah pelengkap hidup saya...dialah penyeri hidup saya...senang cite dialah isteri saya yang pertama dan selama-lamanya yang terakhir untuk saya ustaz."

"Sepanjang dia hidup dia tak pernah mengeluh bila kami hidup susah, apatah lagi meminta-minta kerana dia tahu saya belum cukup mampu untuk beli itu ini buat masa tu".

"Sampailah satu hari, bile kami dapat tahu dia jatuh sakit, hidup kami semakin susah, bayangkanlah duit gaji habis dekat kot kos rawatan saje.belum kos lain-lain lagi, masa tu saya hampir putus mengharap tapi wife pulak yang kuatkan saya".

"Dua tiga hari sebelum wife meninggal, dia ada tanya satu soalan."
Arwah isteri:  "Cuba abang bagitau sayang, sebesar mana cinta abang dekat sayang?"
Abang kacak : "Cinta abang kepada sayang seluas jarak abang hidup di dunia dan sayang hidup di syurga"

Ketika itu tidak ada ungkapan melainkan hanya tangisan... Saya menjabat tangannya dan cuba menenangkannya dengan berkongsikan sebuah hadis Nabi s.a.w (boleh baca di bawah untuk rujukan)

Beliau menerima hadis tersebut dengan gembira dan meminta agar saya tuliskan kepadanya hadis tersebut untuk menjadi ingatan buatnya.

Bawa bekal, setiap hari makan tepi kubur isteri
Begitulah sebuah pertemuan singkat tetapi cukup mengajarkan kepada kita erti cinta yang abadi. Di akhirnya saya sempat bertanya kepada beliau, "abang datang sini bawak bekal ke?, Nampak macam tupperware je?",

Abang kacak itu tersenyum, katanya "waktu lunch hour, memang saya akan makan kat sini"
Saya tergamam, inilah cinta sejati, inilah #love #tilljannah

Rujukan hadis :
"Jika kamu ingin menjadi isteriku di syurga maka jangan menikah lagi sesudah ku : kerana wanita di syurga bersama suaminya yang terakhir di dunia oleh kerana itu Allah mengharamkan kepada isteri-isteri Nabi untuk menikah lagi sesudahnya kerana mereka adalah isteri-isteri Beliau di syurga,” H.R al-Baihaqi

Hadis ini walaupun disabdakan khusus untuk isteri2 Nabi s.a.w namun maksud yang cuba disampaikan applicable juga Untuk kita yakini dan kita hajati.  Syaratnya kedua2 pasangan kejarlah syurga Allah untuk mendapat #love #tilljannah

Sumber:   Imam Muawwidz Al-Ansori Dzulkefly

Sedar atau tidak kanser ovari adalah penyakit yang dalam diam membunuh ramai wanita-Adakah anda mempunyaI tanda tanda ini?


SEMOGA SETIAP WANITA DIJAUHKAN DARI 'SILENT KILLER' INI.....
Sedar atau tidak kanser ovari adalah penyakit yang dalam diam membunuh ramai wanita =(
💊 Adakah anda mempunyaI tanda tanda ini?
↪ Kembung perut
↪ Kerap membuang air kecil
↪ Kurang nafsu makan
↪ Cepat kenyang
↪ Rasa tak selesa di bahagian perut
↪ Kitaran haid tak teratur
↪ Rasa sakit ketika 'bersama' suami
.
.
Jika ya.. jangan ambil mudah. Walaupun ia nampak biasa... ia sebenarnya mungkin petanda LUAR BIASA.
.
.
Kanser ovari ni bukan saja kanser reproduktif wanita yang paling bahaya dan sukar dirawat tapi sangatlah ambil masa yang lama untuk kesan. Sebab tu kanser ni dipanggil penyakit pembunuh senyap!
.
.
Untuk kesan kanser ni masa tahap 1 memang susah.... ia hanya boleh dikesan ketika tahap ketiga dan keempat.
.
.
Disebabkan simptom dia macam simptom normal dilalui ramai wanita saja kan... ketahuilah anda perlu alert dengan semua ni.
.
.
Bila dah sampai ke stage 4 ni... pesakit memang susah nak dirawat disebabkan dah merebak ke organ lain kecuali dengan kuasa Allah.
.
.
.
💊 Apa puncanya? 🍃 Kaji family history - Faktor genetik meningkatkan kebarangkalian untuk anda mendapat penyakit yang sama.
Pernah tak dengar cerita Angelina Jolie buang payudara dia masa 2013? Dia ambil tindakan tu disebabkan dia pembawa gen barah payudara dari maknya & disebabkan kesiankan anak anaknya & tahu kesakitan tu memeritkan... dia buang kedua belah payudara.
Selepas 3 kali operation dia berjaya kurangkan potential utk dapat breast canser ni dari 87% kepada 5% saja.
Just nak bagitau, penyakit penyakit genetik ni jangan ambil ringan.
.
.
.
🍃 Bedak talkum direct ke miss v
Ingat tak posting saya mengenai potential untuk seseorang wanita berdepan kanser ovari disebabkan meletakkan bedak talkum tepat di tempat sulitnya tinggi?
Kajian menunjukkan walaupun kita (wanita) meletakkan bedak di bahagian miss v kita tu hanya seminggu sekali... ia sudah cukup mendekatkan kita dengan penyakit ini. Nauzubillah....
.
.
.
🍃 Usia
Usually berlaku di kalangan wanita berusia 40an keatas. Namun ada kes kecil yang terjadi kepada remaja. Ia juga cenderung berlaku di kalangan wanita yang mencapai akil baligh awal dan lewat menopos serta wanita yang tidak pernah hamil (ovari direhatkan semasa kehamilan).
Wanita yang hamil pada usia lewat & wanita yang kumpulan darahnya ‘A’ juga dikaitkan dengan kanser ovari.
.
.
.
💊 Macam mana nak kesan?
Selalunya tiga kumpulan utama ni akan diberikan keutamaan untuk jalani saringan kanser ovari ni :
🍃 Mereka yang mempunyai keluarga terdekat yang menghidap kanser ovari. 🍃 Mereka yang membawa gen BRCA1 dan BRCA2 (berisiko tinggi terhadap kanser ovari dan payudara). 🍃 Mereka yang mempunyai keluarga terdekat menghidapi kanser usus besar, kanser rahim dan kanser payudara.
.
.
.
💊 Kenapa kanser ovari lambat dikesan?
Kedudukan organ itu terletak jauh di dalam pelvik berbanding pangkal rahim (serviks) dan juga endometrium (dinding rahim).
Disebabkan tu proses screening ni tak dapat dilakukan.
Ambil tahu mengenai simptomnya. Jangan ambil ringan.
.
.
.
💊 LIKE, TAG & SHARE info 9bulan10hari untuk sentiasa mendapatkan info kehamilan & kelahiran.
.
💊 Copyright Nazira Nazir buat 9bulan10hari saja. Tak dibenarkan copy paste!
#9bulan10hari
Picture : Kementerian Kesihatan Malaysia

seorang pemuda yang berniat membuang ibunya ke hutan . Kerana si Ibu telah lumpuh dan agak nyanyuk .

Di Jepun, dulu pernah ada tradisi membuang orang yang sudah tua ke hutan . Dan ada juga organ mereka diambil untuk kegunaan perubatan . . . Mereka yang dibuang adalah orang tua yang sudah tidak berdaya , agar tidak membebankan kehidupan anak - anaknya . . . 

Pada suatu hari , ada seorang pemuda yang berniat membuang ibunya ke hutan . Kerana si Ibu telah lumpuh dan agak nyanyuk .. Si pemuda ini bergegas menyusuri hutan sambil menggendong ibunya . Si Ibu yang kelihatan tak berdaya , berusaha mencapai setiap ranting pohon yang mampu diraihnya lalu mematahkannya dan menaburkannya di sepanjang jalan yang mereka lalui .


 Sesampai di dalam hutan yang tebal , si anak menurunkan Ibu tersebut dan mengucapkan kata perpisahan sambil berusaha menahan sedih kerana ternyata dia tidak menyangka terpaksa melakukan perbuatan ini terhadap Ibunya . Si ibu yang tak terdaya tadi masih tenang . . . . .

 Dalam senyumnya , dia berkata , ''Anakku , Ibu sangat menyayangimu . Sejak kau kecil sampai dewasa , Ibu selalu merawatmu dengan segenap cintaku . Bahkan sampai hari ini , rasa sayangku tidak berkurang sedikitpun . Tadi Ibu sudah menandai sepanjang jalan yang kita lalui dengan ranting-ranting
kayu . Ibu takut kau tersesat . 

Ikutilah tanda itu agar kau selamat sampai di rumah '' . Setelah mendengar kata-kata tersebut , si anak menangis dengan sangat sebak dan sayu . Kemudian terus memeluk ibunya dan kembali menggendongnya untuk membawa si Ibu pulang ke rumah . Pemuda tersebut akhirnya merawat Ibu yang sangat mengasihinya sampai Ibunya meninggal . Sahabatku semua . .

 renung2kanlah . .
'' Orangtua '' bukan barangan lusuh yang boleh dibuang atau diabaikan setelah terlihat tidak berdaya . Kerana pada saat kita berjaya atau saat kita dalam susah , hanya ''orangtua'' yang mengerti kita dan batinnya akan menderita jika kita susah .
''orangtua'' mereka tidak pernah meninggalkan kita ,macammanapun keadaan kita .. Walaupun kita pernah melawan atau meninggi suara kepada orangtua namun Ibu dan ayah kita akan tetap mengasihi kita ....



Kasihi dan sayangi la orangtua kita selagi mereka masih hidup..

Kemboja Gantung Eksport Susu Badan Ke AS



PHNOM PENH – Kerajaan Kemboja menghentikan sementara waktu usaha pengeksportan susu badan wanita negara itu oleh sebuah firma Amerika Syarikat (AS).

Arahan dikeluarkan selepas satu laporan mendedahkan sebahagian wanita miskin negara itu sanggup menjadikan kegiatan murni tersebut sebagai salah satu sumber pendapatan mereka.

Syarikat Ambrosia Labs mendakwa menjadi yang pertama mengeksport susu badan dari luar AS untuk golongan ibu di negara Uncle Sam itu yang mahu menambah pengambilan susu bayi atau tidak mampu menghasilkan susu sendiri.

Susu berkenaan dikumpulkan di Kemboja sebelum dibekukan dan dihantar ke AS, di mana ia kemudian dipasturkan dan dijual oleh syarikat yang berpejabat di Utah itu dengan harga AS$20 (RM89) untuk 147 mililiter (ml).

Walau bagaimanapun, jabatan kastam Kemboja semalam mengesahkan bahawa aktiviti pengeksportan dihentikan buat sementara waktu.

“Kami meminta mereka (Ambrosia Labs) untuk menghubungi Kementerian Kesihatan kerana produk itu dihasilkan daripada manusia menyebabkan ia memerlukan kelulusan daripada kementerian terbabit tetapi sehingga kini mereka belum berbuat demikian,” kata Kun Nhem, Ketua Pengarah Kastam dan Cukai kepada AFP.

Katanya, kerajaan merancang untuk berjumpa bagi “membincangkan dasar mengenai produk berkenaan kerana ia isu sensitif.”

AFP telah mengunjungi pejabat Ambrosia Labs di Stung Meanchey, sebuah kawasan miskin di pinggir ibu negara Phnom Penh.

Sebuah pejabat dikenali sebagai Khun Meada telah ditutup dan wanita tempatan yang menjual susu kepada syarikat itu berkata mereka diberitahu perusahaan itu telah digantung tetapi tidak tahu sebab penggantungan tersebut.

Chea Sam, 30, berkata, dia telah menjual susu badannya sejak tiga bulan lalu selepas melahirkan anak lelaki.

“Saya memerah susu enam hari seminggu dan memperoleh antara 30,000 dan 40,000 riel (RM33-RM40) sehari berdasarkan kepada kuantiti susu dihasilkan,” katanya kepada AFP.

“Saya miskin dan menjual susu badan telah banyak membantu saya. Kami sedih apabila mendapat tahu bahawa syarikat itu telah ditutup, kami mahu ianya beroperasi,” katanya

Tambah Sam lagi, seramai 20 orang wanita tempatan sepertinya memperoleh pendapatan hasil daripada penjualan susu badan tersebut.

Kemboja merupakan salah satu negara paling miskin di Asia dengan purata pendapatan tahunan seorang rakyatnya sebanyak AS$1,160 (RM5,135).

Pihak Ambrosia Labs enggan memberikan sebarang komen.

Namun di dalam satu temubual dengan wartawan berpangkalan di Kemboja yang diterbitkan dalam laman Vice.com minggu lepas, melaporkan pengasas bersama syarikat itu; Bronzson Woods mempertahankan perusahaan tersebut.

Katanya, idea itu muncul semasa dia bekerja di negara itu sebagai seorang mubaligh Mormon dan syarikatnya menyeru wanita tempatan untuk meneruskan aktiviti tersebut bagi memperoleh pendapatan yang stabil.

Di dalam video yang dimuat naik ke akaun YouTube menggunakan nama Khun Meada, seorang lelaki Barat memperkenalkan dirinya sebagai paderi Bronzson Woods meminta kerajaan Kemboja untuk membenarkan semula aktiviti pengeksportan itu.

“Saya yakin bahawa kerajaan di sini memahami kebaikan yang akan diraih oleh warganya jika ianya diteruskan,” katanya sambil memberitahu bahawa syarikat itu pernah dibenarkan untuk mengeksport susu sebanyak enam kali sebelum ini.

Walau bagaimanapun, Kementerian Kesihatan Kemboja enggan memberikan sebarang komen berhubung permintaan tersebut. -AFP



http://www.mynewshub.cc/utama-sensasi/kemboja-gantung-eksport-susu-badan-ke-as/

Kaki joli dan boros macam Mak dia laa...!!Anak Rosmah Mansor Shopping RM180 Ribu Di Australia.





Kaki joli dan boros macam Mak dia laa...!!

Benarlah seperti kata orang tua-tua: "Kuah tidak akan kemana tumpahnya, kalau tidak ke nasi.."

Adakah anak perempuan Najib ini berbelanja sebanyak RM180,000.00 seperti yang dilaporkan akhbar West Australian ini menggunakan wang yang disimpannya sejak dari kecil juga?

Akhbar Australia melaporkan anak perempuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membelanjakan kira-kira RM180,000 atau AU$60000 untuk barangan jenama di David Jones- sebuah gedung terkemuka di negara itu.

Najib dan isterinya minggu lalu berlepas ke Perth mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM).


Rombongan berkenaan turut disertai Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim dan Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Datuk Seri M.Kayveas.

Menurut laporan akhbar West Australian, kesempatan menghadiri persidangan Komanwel itu memberi peluang kepada rombongan berkenaan berbelanja.

“Beberapa peniaga di bandar, memperoleh untung besar, apabila seorang wanita pertama diketahui membeli $150,000 untuk mutiara di West Australia, sementara anak perempuan perdana menteri Najib Razak dipercayai membelanjakan & $60,000 di David Jones,” petik akhbar itu.



http://www.otaibersih.com/2017/03/anak-rosmah-mansor-shopping-rm180-ribu.html

Pegawai LHDN Dedah Hasil Negara Cukup Tetapi Najib Terlalu BOROS




Menurut sumber dari LHDN - Malaysia sebenarnya tidak berhadapan dengan masalah untuk mendapat sumber pendapatan negara tetapi sebenarnya negara bermasalah dalam menguruskan perbelanjaan.

Kegagalan pengurusan perbelanjaan oleh kerajaan Barisan Nasional memangsakan rakyat hari ini dirompak oleh cukai barangan dan perkhidmatan (GST) zalim yang dikenakan secara paksa ke atas diri mereka untuk menambah hasil negara.

Seawal penubuhan Malaysia, pelbagai cukai dikenakan kepada golongan berkemampuan untuk menjadi sumber kepada negara sama ada menerusi cukai langsung korporat dan individu dan cukai tak langsung menerusi duti eksais dan cukai jualan dan perkhidmatan bagi sebahagian barangan dan perkhidmatan.

Malaysia juga memperolehi hasil lumayan dan mewah menerusi hasil bumi khususnya minyak sehingga menjangkau antara RM70-RM80 bilion setahun.


Sekiranya kerajaan Barisan Nasional mengamalkan konsep perbelanjaan berhemah, tidak boros dan mengelakkan ketirisan maka pendapatan daripada sumber cukai sedia ada dan hasil bumi sudah cukup untuk menguruskan sebuah negara dengan penduduk seramai 28 juta.

Namun, ternyata kerajaan untuk tempoh yang panjang telah gagal menguruskan perbelanjaan negara menurut panduan Islam dalam berekonomi. Ia dapat dilihat menerusi fakta-fakta berikut:

a. Belanjawan Tahunan

Kerajaan Barisan Nasional membentangkan belanjawan defisit selama 18 tahun berturut-turut sejak 1998. Belanjawan defisit bermaksud perbelanjaan yang dirancang melebihi pendapatan yang dijangka akan diperolehi.

Kerajaan hanya menjangka akan membentangkan belanjawan berimbang iaitu pendapatan seimbang dengan perbelanjaan pada 2020. Ertinya negara bakal menyaksikan belanjawan defisit untuk lagi 4 tahun mendatang.

Secara ringkas boleh dilihat perbezaan rancangan perbelanjaan kerajaan berbanding hasil yang dijangka sebagaimana tahun-tahun berikut:

Perbelanjaan (P) Hasil (H)

2008 (P) 176 bilion (H) 148 bilion
2009 (P) 207 bilion (H) 161 bilion
2010 (P) 191 bilion (H)148 bilion
2011 (P) 212 bilion (H) 165 bilion
2012 (P) 232 bilion (H) 186 bilion
2013 (P) 251 bilion (H) 208 bilion
2014 (P) 264 bilion (H) 224 bilion
2015 (P) 273 bilion (H) 235 bilion

b. Hutang Negara

Belanjawan defisit menyumbang untuk negara meningkatkan hutang negara daripada setahun ke setahun.

Pada 2006 hutang negara hanyalah 247 bilion. Tetapi pada 2013 hutang negara telah meningkat kepada 546 bilion dengan peningkatan 299 bilion. Laporan terakhir 2015 hutang negara telah menjangkau 847 bilion.

Perhatikan jadual Hutang Negara sebagaimana berikut mengikut tahun:

1997 RM90 bilion
1998 RM103 bilion
1999 RM112 bilion
2000 RM125 bilion
2001 RM145 bilion
2002 RM164 bilion
2003 RM188 bilion
2004 RM216 bilion
2005 RM232 bilion
2006 RM247 bilion
2007 RM274 bilion
2008 RM317 bilion
2009 RM376 bilion
2010 RM405 bilion 2011 RM465 bilion
2012 RM501 bilion
2013 RM546 bilion
(Sumber International Monetary Fund)
2014 RM677 bilion
2015 RM847 bilion
2016 RM847.9 bilion.

(Sumber The Economist)

Bayangkan, hutang kerajaan pada 1997 hanyalah RM90 bilion tetapi selepas 17 tahun pada tahun 2014 telah menjadi RM677 bilion.

Pada 2003 ketika Tun Abdullah Badawi mengambil alih negara hutang negara ialah RM188 bilion.

Selepas 6 tahun pada 2009 ketika beliau melepaskan jawatan kepada Najib ia meningkat sekali ganda sebanyak RM188 bilion kepada RM376 bilion.

Selepas 5 tahun Najib mengambil alih negara, hutang pada 2014 meningkat hampir sekali ganda sebanyak 301 bilion kepada RM677 bilion. Malangnya bagi rakyat Malaysia disebabkan Najib boros berbelanja maka hutang meningkat menjadi RM847Bilion

c. Ketirisan Perbelanjaan

Kajian yang dibuat oleh Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme terhadap laporan tahunan Ketua Audit Negara menunjukkan berlaku ketirisan dan salah urus perbelanjaan antara RM23 bilion hingga RM40 bilion. Sedangkan GST hanya dijangka menyumbang sebanyak RM23 bilion pada tahun 2015. dan RM36bilion pada 2016. Jika ketirisan ditangani maka GST tidak diperlukan.

Pada tahun 2008 perbelanjaan untuk mengurus negara hanyalah RM128 bilion tetapi untuk 2015 kerajaan merancang perbelanjaan mengurus sebanyak RM223 bilion.

Tidakkah ia merupakan peningkatan yang melampau untuk tempoh yang pendek iaitu 7 tahun dengan peningkatan hampir RM100 bilion?

Hasil daripada kegagalan menguruskan perbelanjaan inilah maka kerajaan mula berfikir untuk meluaskan lagi sumber kewangan negara sedangkan sebenarnya kerajaan tidak berhadapan dengan masalah sumber tetapi pada masalah berbelanja.

Penyelesaian mudah kerajaan ialah memperkenalkan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (GST) kerana GST adalah cara paling mudah untuk mengutip sumber daripada rakyat termasuk golongan miskin dan Asnaf.

GST dikenakan pada semua barangan dan perkhidmatan melainkan yang dikecualikan. Ertinya kerajaan mendapat ruang yang sangat besar dan luas untuk mendapat hasil menerusi cukai.

Menteri Kewangan Kabinet Najib pernah berkata bahawa negara lain juga mengenakan GST kenapa Malaysia tidak boleh? Dengan memberi contoh Indonesia mengenakan GST sejumlah 10% kepada rakyatnya namun Menteri kabinet kayu Najib terlupa bagitau rakyat Malaysia bahawa Indonesia hanya mengenakan GST terhadap barang yang diimpot sahaja dan barangan tempatan tidak dikenakan GST.

GST kena kepada semua rakyat tanpa mengira kaya atau miskin yang berbelanja dan mendapat perkhidmatan. Ertinya GST mempunyai cakupan cukai sangat luas. Cara mudah kerajaan Najib mencari sumber kewangan tanpa perlu penasihat ekonomi yang profesional yang juga menghabiskan boras. Tetapi tidak bagi Najib penasihat kewangan bertaraf dan bergaji menteri lebihkurang 7 orang.

Jika sebelumnya hanya sekitar 1.7 juta terpaksa membayar cukai maka dengan GST berjuta-juta rakyat terpaksa membayar cukai setiap hari termasuk orang miskin. Suka atau tidak rakyat perlu lakukan jika tidak keluar dari Malaysia kata Ahli Parlimen Umno.

Apabila cukai dikenakan kepada si kaya dan si miskin maka di sinilah ketidakadilan sosial dan kezaliman berlaku. Kerana itulah cukai GST adalah zalim dan haram menurut kaedah percukaian Islam kerana cukai sepatutnya hanya kena kepada orang yang berkemampuan sahaja.

Data 2012 menunjukkan 31.7% isi rumah Malaysia berpendapatan kurang daripada rm2500 dan 23.8% lagi berpendapatan antara RM2,500 - RM4,000. Ertinya lebih separuh rakyat Malaysia mempunyai pendapatan di bawah RM4,000 iaitu di bawah paras kemiskinan.

MUNGKIN ANDA MASIH KABUR, DARI MANA DATANG NYA DANA UNTUK MEMBAYAR HUTANG SEBANYAK RM 847 BILION DAN FAEDAH NYA, TENTUNYA DARI RAKYAT YAKNI CUKAI.

CUBA KITA KIRA - 847 BILION/30 JUTA RAKYAT MALAYSIA: 847,000,000,000/30= RM28233.3 JUTA, JADI SETIAP RAKYAT MALAYSIA MEMPUNYAI HUTANG SEBANYAK RM 28.23 BILION.

JADI JIKA PENGURUSAN KEEWANGAN NEGARA TIDAK DIUBAH MALAYSIA AKAN MENGHADAPI SITUASI CUKUPSUKAR/BENGKRAP, ITU SEBAB MENGAPA PENGURUSAN NAJIB SENTIASA MAHU MENAIKKAN SEMUA CUKAI BARANGAN DAN PERHIDMATAN, SUDAH BEGITU PUN NAJIB MASIH MENGEKALKAN HIDUP BERMEWAH2......

UNTUK MENGELAK DARIPADA RAKYAT
/ORANG KAMPUNG MEMARAHI NAJIB/UMNO DENGAN KENAIKAN KOS SARA HIDUP MAKA NAJIB MEMBUAT KEPUTUSAN MENAIKKAN NILAI BANTUAN RAKYAT 1 MALAYSIA( BR1M)

SEBENARNYA PEMBERIAN BR1M HANYALAH UMPAN SUPAYA MULUT RAKYAT MARHEIN DITUTUP DAN DENGAN KENAIKAN BRIM MAKA MAK BEDAH DAN SUKU SAKATNYA DIKAMPUNG AKAN TERUS MENGUNDI UMNO/BN UNTUK MEMBERI NAJIB/ROSMAH BERKUASA 5 TAHUN LAGI

PEGAWAI PRIHATIN
LHDN
http://www.otaibersih.com

wanita warga Myanmar ditemui maut dengan lima kesan tikaman di dada



Gadis Maut Bersimbah Darah|Seorang wanita  ditemui maut dengan lima kesan tikaman di dada, dalam bilik sewanya di Jalan Genting Klang, Setapak, di sini, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju Superintendan Mohamad Roy Suhaimi Sarif berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan daripada pengusaha restoran yang juga majikan teman lelaki mangsa yang merupakan warga Myanmar, pada 8.45 malam.

“Pengusaha restoran berkenaan dimaklumkan pekerjanya mengenai penemuan mayat wanita berusia 26 tahun itu di bilik sewanya yang terletak di tingkat satu rumah kedai berkenaan.

“Siasatan awal mendapati terdapat lima kesan tikaman di dada, selain kesan tetakan pada pergelangan lengan kanan mangsa. Polis turut menemui senjata di bawah katil berhampiran mayat mangsa ditemui,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Wangsa Maju di sini, hari ini.

Mohamad Roy berkata, polis menahan teman lelaki mangsa yang juga warga Myanmar, seorang lelaki warga Indonesia dan seorang lelaki Vietnam berusia antara 25 hingga 28 tahun.

“Lelaki Indonesia dan Vietnma itu adalah jiran mangsa yang tinggal di bilik sewa tingkat satu dan dua rumah kedai berkenaan.

“Semua suspek ditahan untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh,” katanya.

Isteri Bunuh Suami & Sumbat Mayat Dalam Beg






Video Isteri Bunuh Suami & Sumbat Mayat Dalam Beg|Mayat seorang lelaki berusia 40 tahun ditemui dalam sebuah beg pakaian yang disimpan di dalam kereta BMW berhampiran rumahnya di punjab pagi semalam

Mangsa dikenali sebagai Ekam Singh Dhillon dipercayai dibunuh isterinya Seerat dengan bantuan abang dan rakannya.

Setelah membunuh suaminya Seerat lari dari rumah dengan meninggalkan seorang anak lelaki berusia 11 tahun dan seorang anak perempuan berusia lima tahun.

Mayat dalam beg pakaian berkenan ditemukan oleh pemandu beca yang berkebetulan lalu di kawasan itu.

Katanya dia melihat dua orang perempuan meletakkan beg yang seolah olah nampak berat itu kedalam kereta.

“mereka meminta bantuan saya untuk mengangkatnya dan saya mulai curiga apabila tangan saya berlumuran darah” “katanya.

Mayat mangsa dihantar kehospital untuk di bedah siasat tetapi bedah siasat tidak dapat dijalankan kerana ahli keluarga tidak membenarkan.

Siasatan awal mendapati tingkat satu bagian rumah dimana mangsa tinggal terdapat kesan darah.Penghuni rumah tingkat bawah berkata pasangan itu menyewa di rumah berkenan sejak 15 hari lepas.

Selain itu ditemukan pistol  9mm. berlesen atas nama Seerat dipercayai digunakan dalam pembunuhan itu.

Dhillon yang bekerja di kebun teh mangsa sejak 15 tahun lalu berkata mangsa tinggal berasingan sejak akhir akhir ini.

Selain itu mangsa juga dikatakan bertemu dengannya dengan muka penuh tekanan kerana tidak dibenarkan isterinya menjalankan mana mana bisnes mereka.

Sementara abang mangsa berkata malam sebelum kejadian adiknya itu datang menemuinya dalam keadaan menangis dan mengadu atas tekanan yang diberikan oleh isterinya.

Bagaimanapun Seerat mendakwa telah bertengkar dengan suaminya kerana suaminya itu kerap balik ke rumah di bawah pengaruh minuman keras”.

Darshan abang kandung mangsa menafikan tuduhan tersebut dan mendakwa adiknya itu sudah berhenti minum sejak setahun lalu.

Dimaklumkan Seerat adalah anak saudara pemimpin Kongres Ajit Inder Singh Mofar dari Sardulgarh yang tewas pada pilihan raya bulan lalu
Video Player






“Bodo….dalam surau ko menari macam tu sampai tunjuk jari tengah…bengong…memalukan,”-netizen



SEBUAH video seorang remaja perempuan bergelek di dalam sebuah surau sensasi menerusi laman sosial.

Klip berdurasi sebelas saat yang dirakam menggunakan telefon bimbit itu dikongsi oleh sebuah laman di Facebook.

Di dalam klip itu seorang remaja perempuan berhijab selamba bergelek di dalam surau berkenaan.

Tak cukup dengan itu, remaja berkenaan turut menunjukkan isyarat lucah dengan mengangkat jari tengah sambil ‘khusyuk’ bergelek.

Video yang dikongsi itu menerima pelbagai reaksi daripada netizen yang rata-rata marah dan mengutuk keras tindakan biadap remaja berkenaan yang tidak menghormati tempat beribadat umat Islam itu.

Pelbagai tohmahan dilemparkan kepadanya dan tidak kurang juga mengutuk sinis remaja itu sebagai ‘Orang Kurang Upaya (OKU).’

“OKU ni… Biarlah tangkap pun tak guna,” tulis Angah Zul

Manakala pengguna Facebook Wahiha Wardini Waahada pula “Ehh b*bi hang tak tau koo itu rumah Allah. kalau hang dah gatai sangt piila coukiet ke mana asal hang jangan nak hina rumah Allah,” tulisnya marah.

“Bodo….dalam surau ko menari macam tu sampai tunjuk jari tengah…bengong…memalukan,” kata Shri Sharma Rao.

Walau bagaimanapun, lokasi kejadian itu dirakam tidak dinyatakan, tidak dapat dipastikan sama ada ianya berlaku di dalam negara ini atau di negara seberang. – MYNEWSHUB.CC

Pelatih tentera maut akibat Strok Haba semasa direkrut jalan laju 15KM




Pelatih tentera maut akibat Strok Haba semasa direkrut jalan laju 15KM (6 Gambar) - Seorang pemuda yang sedang mengikuti latihan ketenteraan meninggal dunia selepas dipercayai me­ngalami strok haba di Hospital Port Dickson, Negeri Sembilan khamis lalu.

Perajurit Muda Muhammad Aizat Hamzah, 23, yang mengikuti latihan tersebut di Port Dickson dikatakan pitam semasa menjalani latihan jalan laju sejauh 15 kilometer dua hari sebelum itu.

Pelatih tentera maut akibat Strok Haba semasa direkrut jalan laju 15KM (6 Gambar)

Pemegang Diploma Kejuruteraan Mekanikal dari Politeknik Sultan Azlan Shah, Pe­rak itu yang tidak sedarkan diri dibawa ke Hospital Port Dickson untuk rawatan sebelum disahkan meninggal dunia pada pukul 8.23 pagi.




Abang mangsa, Mohd. Ariff, 28, berkata, sebelum kejadian itu berlaku, kali terakhir ahli keluarganya berhubung dengan Muhammad Aizat yang berasal dari Kampung Bukit Dinding di sini adalah pada awal November lalu iaitu selepas adiknya itu memasuki pusat latihan ketenteraan berkenaan.

“Kami reda de­ngan ketentuan Allah SWT dan amat berbangga kerana arwah meninggal dunia sebagai perwira ketika dalam tempoh latihan ketenteraan,” katanya ketika ditemui di Taman Perumahan Bukit Ketupat hari ini.

Menurut Mohd. Ariff, arwah yang merupakan anak kedua daripada lima beradik yang mema­suki usia 24 tahun pada 18 Mac lepas berminat menjadikan bidang ketenteraan sebagai kerjaya untuk jaminan hidup pada masa depan.

“Saya yang menghantarnya ke Port Dickson untuk melaporkan diri mengikuti latihan tentera dan tidak me­nyangka dia meninggal dunia di sana,” ujarnya yang memberitahu adiknya itu aktif bersukan.

Jenazah Muhammad Aizat dikebumikan di Kampung Gajah Mati, Temerloh pada petang Khamis lepas.
http://theviral-news.blogspot.my
Back To Top