Laman Portal berita Semasa Dan terkini!!

Mimpi Patah Gigi Taring Rupa Rupanya Petanda Suami Dibunuh Dengan Kejam

Mimpi Patah Gigi Taring Rupa Rupanya Petanda Suami Dibunuh Dengan Kejam|Mimpi patah gigi graham dan taring bawah kiri agak agak apa maksutnya ye? tulis seorang wanita yang menamakan dirinya ika di ekaun facebooknya pada 10 september awal bulan ini.

Ekoran status tersebut membuat beberapa rakannya untuk mendoakan yang baik baik,pasalnya menurut kepercayaan orang ramai maksud mimpi itu adalah bakal ada salah seorang ahli keluarga yang akan meninggal.
Hanya dalam masa 19 hari 29.09.2016 beliau telah kehilangan suaminya bernama Arie Iskandar 30,jenazah suami beliau ditemukan dikebun getah kampung parabulih lembak didakwa mangsa pembunuhan.

Rupa rupanya mimpi patah gigi ika adalah satu pertanda bahwa dia akan kehilangan suami tercinta,Tidak hanya itu pada 17.september 2016 ika sempat memuat naik semula satu status berkait dengan hadist dari HR Muslim No 1914. ” yang berbunyi

“Wahai Rasulullah, bagaimana jika ada orang merebut hartaku?
>Jangan kamu berikan
>Bagaimana jika ia menyerangku?
>>Balaslah menyerangnya
>Bagaimana jika ia berhasil membunuhku?
>>Berarti kamu mati syahid
>Bagaimana jika aku yang membunuhnya?
>>Dia berada di neraka

Sebelumnya dimaklumkan pada 29.09.2016.Mayat seorang lelaki dalam lingkungan usia 30 mengalami beberapa luka tusukan ditemukan dikebun getah,mayat berkenan ditemukan pertama kali oleh warga setempat.


http://eberita.org/wp-content/uploads/2016/09/kolkol.png

Mangsa ditemukan dalam keadaan tanpa pakaian leher dan tangan di ikat dengan tali.Pihak kepolisian lembak membenarkan adanya penemuan mayat tersebut,menurut hasil bedah siasat mangsa yang bekerja sebagai pemandu travel itu mengalami luka dibagian pipi kanan,tusukan di leher,dada kiri,lengan,pinggang kanan dan paha bagian kiri.


Bagaimanapun ika dalam sebuah panggilan telepon menjelaskan bahwa dirinya ikhlas atas pemergian suaminya.


http://eberita.org/wp-content/uploads/2016/09/14463187_194553590976719_7938085783961917834_n.jpg

Saya ikhlas dan berharap pihak polis segera menangkap pelaku yang membuat anak saya yang masih berusia 5 bulan yatim, katanya ketika dihubungi pemberita.


sumber:eberita.org

Elaun Kakitangan Awam Naik Lagi Oktober Ini ?

Elaun kakitangan awam bakal naik dalam bajet oktober ini? | Kerajaan disaran mengkaji semula elaun lapuk bagi sektor awam menjelang Bajet 2017 Oktober depan untuk memastikan kadar simpanan isi rumah penjawat awam dapat ditingkatkan. 

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Pekhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda berkata, tindakan sewajarnya perlu dilakukan segera supaya nasib penjawat awam terbela seterusnya tidak terbeban ekoran kenaikan harga barang. Menurutnya, kerajaan juga perlu memastkan elaun yang diterima sejajar dengan kos sara hidup dengan mengambil kira pelbagai peningkatan kos.

“Kadar simpanan isi rumah kini hanya pada kadar 0 hingga 0.69 peratus dan tidak sampai pun 0.7 peratus. “Ini menunjukkan bahawa gaji yang diterima tidak mampu untuk menyaingi kos yang meningkat termasuk harga rumah, bahan mentah, bahan masakan serta keperluan harian,”katanya. Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas menghadiri Mesyuarat Agung ke-14 Kesatuan Pekerja-pekerja Lembaga Air Perak, hari ini.

Azih berkata, disebabkan faktor itu, kerajaan diharapkan dapat mempertimbangkan semula elaun lapuk penjawat awam yang lebih 12 tahun tidak dikaji walaupun beberapa kali belanjawan dibentangkan. -SH





Selepas berkahwin, isteri sering masuk dan berkurung diri dalam bilik seorang diri, rupa-rupanya…

Selepas berkahwin, isteri sering masuk dan berkurung diri dalam bilik seorang diri, rupa-rupanya…” – Setelah diperiksa, si suami terkejut beruk tengok apa yang isterinya buat.

Dulu, aku kuat main game especially Dota. Lepas itu, acah-acah nak kapel dengan awek gamer juga. Tetapi hidup berkurung dalam bilik, makan maggie, menganggur pula sampai berbulan-bulan lamanya. Mak pun dah mula bising.

Selepas itu, aku nekad mahu berubah, tinggalkan duniawi (game je pun haha!) cari kerja, ubah life style, tak berkurung sangat dan berdoa juga agar mendapat isteri kaki gamer (kononnya!). Aku suruh mak berdoa juga. Haha!

Dapat kerja, aku bagi duit sikit pada mak, ayah dan adik beradik dan buatlah apa yang patut kan. Walaupun ia mengambil masa dalam dua tahun untuk berubah.

Dipendekkan cerita, mak berkenan dengan seorang perempuan ini. Aku pun berkenalan dalam WhatsApp dan Facebook saja. Comel dan lawalah juga orangnya. Dia nampak normal, tetapi bagi aku, macam jenis bosan sikit, tak banyak bercakap, cakap pun sepi-sepi. Entah apa kena dengan perempuan ini.

Dipendekkan lagi cerita, kami pun berkahwin sebab masing-masing sudah boleh menerima diri masing-masing. (Menipu sangat!)

Selepas berkahwin, hish! Seganlah. Dia lagi segan kot? Asyik lari masuk bilik dia saja. Lepas itu, malam-malam, masing-masing buat kerja dalam bilik. Aku tak tahu dia buat apa tetapi aku dok berdota dalam bilik. Bosan kot kalau dah isteri pun mengurung dirinya dalam bilik?

Aku pula jenis bengap tak reti berkata-kata, sampailah satu ketika ada masa aku main Dota di depan TV.

“Eh? Abang main Dota ke? Nickname abang ####$$$ ek?” tegurnya.

Aku terkejut! Dia kata dia main game Dota juga. Rupanya malam kelmarin kami satu party kot main sama. Hahaha! Tak pernah aku sangka orang rumah aku main Dota gak, satu party pula tu. Rupa-rupanya dia mengurung diri dalam bilik main game juga rupanya. Ceh! Aku ingatkan dia segan dengan aku bagai. Patutlah kadang-kadang terdengar ada jeritan “Noob!!!” di rumah.

Apa-apa pun selepas itu, kami sangat kamcing. Dia pun gamer juga rupanya dan kami pun mula rapat dan banyak topik nak dibualkan. Serius rasa heaven. Hahaha! Saya pun apa lagi, try la nak dapat rampage setiap game, dia punya happy perghh!

“Abang ni Pro la…”

She is the best supporter. Haha! Apa-apa pun terima kasihlah pada mak yang mendoakan saya. Doa saya yang bertahun-tahun lepas itu pun Allah makbulkan. Ubah diri kita dulu, barulah perkara yang kita nak itu, datang dok? Haha”

Teguran Padu Pensyarah Tercantik Di UiTM Shah Alam Dr Ira Buat Azizan Osman Sangat Mengejutkan Orang Ramai

Beberapa pihak yang pernah menghadiri ceramahnya merasa tertipu dengan Azizan lebih-lebih lagi sudah tiga universiti tempatan tampil mengesahkan mereka tidak pernah memberikan sebarang ijazah kedoktoran kepada Azizan.

Ramai yang mempunyai pendapat masing-masing berhubung perkara ini, tetapi pandangan seorang pensyarah di UiTM Shah Alam iaitu Dr Ira Normardiana Yusof yang mendapat ijazah kedoktoran daripada University Of Salford, Manchester, United Kingdom cukup menarik perhatian kami.

Buat Dr Ira, Azizan telah menyebarkan satu budaya yang kurang elok dimana tidak apa untuk memalsukan sesuatu asalkan anda berjaya satu hari nanti. Kata orang, berjaya tanpa usaha.


Umum mengetahui bukan mudah untuk mendapat ijazah kedoktoran, ia boleh mengambil masa 4-6 tahun untuk membuat penyelidikan dan pelbagai proses dalam bidang yang diceburi.  Malah, mereka juga harus melalui satu ujian dikenali sebagai “viva” seperti satu temuduga dengan pelbagai macam soalan untuk menentukan jika seseorang itu benar-benar layak untuk diberikan gelaran Dr dan PhD.

Dalam kenyataan ini Dr Ira juga, beliau menasihatkan agar Azizan untuk mengambil PhD di mana-mana universiti dan tidak menggunakan gelaran itu secara palsu lagi.



Malah, tidak salah untuk Azizan menggunakan gelaran “Encik” jika beliau benar-benar seorang yang hebat.

Berikut kenyataan penuh Dr Ira :-

    “Fake it till you make it” Virus

    First, I want to congratulate a certain someone for changing many Bumiputras’ entrepreneurs-fate,future, or even fortune as what have been claimed in your renowned seminars and motivational talks.

    I have never been to any of your session, hence I could not measure or research your methods, theories,strategies, your effectiveness nor any of your approaches.

    Now the HARDEST PART.

    U have dangerously advocated a virus called “Fake it till you make it”.

    It is tremendously dangerous because all your supporters seemed to corner your ring and decided to defend you albeit it has appeared that you have committed a qualification fraud. A qualification fraud can take many forms, but usually it is when a person claims to have a qualification yet it was never awarded to them. In your case, it was your Ph.D.

    Let me share with you on the fundamental Ph.D odyssey in order to gain the famous “Dr.” title. Does a Ph.D doctorate makes us feel smart?.Yes, indeed! Absolutely!

    But before we or anybody else in the world could call us “Doctor”,

    We have to learn, we have to learn research and fieldwork, we have to be excellent exemplars in all repertoire required in our Ph.D odyssey. We have to be bloody good at statistics and we even have to become expert at vital quantitative and qualitative softwares like the SPSS and Nvivo.

    It normally takes us years to do massive literature review, comparative studies ,data collection and data analysis in our given field.We have to write and present our international papers at numerous international conferences and ought to do networking with as many renowned scholars and professors from all over the world.

    All these are crucial processes to the finale of our viva voce(viva) where our 4-6 years of our Ph.D hard work can either bring us the ‘Dr.’ title or not.

    I have many friends who have failed to gain their Ph.D/ Dr. title, but I have yet to find any of them who shamelessly use the title. Why?.

    Because they know. IT WAS BLOODY HARD and u have to earn it. But they took pride in the Ph.D journey even though they did not get the title ‘Dr.’ Bear in mind that these people who did not get their Ph.Ds and doctorate titles have “fought to the death” during the gruelling hours of their viva session.

    And for you to advocate and implement this “Fake it till you make it” attitude and virus especially to the younger Gen Y in this country,

    I would NOT say… SHAME ON YOU like many others, but rather advise you to embark on the real Ph.D study at a real university.

    Why?

    Because “Fake it till you make it” virus as advocated and popularised by you is completely killing the our forte, profession and reputation by sending wrong message to the young Gen-Y in this country as well as my university students that I am currently teaching.

    But most importantly, this “Fake it till you make it” virus is also denying all our 4-6 years of ‘Real’ Ph.D hard work. Last but not least, there’s nothing wrong using the title Mr. in any of your seminars or talks because if you are good, you’re good!!. It is better than using a fake title.

    Best wishes,

    Dr Ira Normardiana

    Ph.D (UNIVERSITY OF SALFORD, MANCHESTER, UNITED KINGDOM)

    MASTER (UNIVERSITY OF BEDFORDSHIRE, UNITED KINGDOM)

Apa yang dikatakan oleh Dr Ira itu ada betulnya,jika anda benar-benar seorang yang bagus untuk apa merasa malu dengan kelulusan biasa yang anda ada. Ya, memang gelaran Dr itu satu bonus, tetapi janganlah menipu orang ramai.


sumber: http://beautifulnara.com/


Pelajar Perempuan Tidak Pernah Setubuh Mana-Mana Lelaki Lelong Dara Bermula RM690,000

London: Seorang pelajar perempuan dari Russia yang mendakwa tidak pernah mengadakan hubungan seks menawarkan daranya dengan harga permulaan €150,000 (kira-kira RM690,000) bagi menampung keperluannya melanjutkan pelajaran di luar negara.

Ariana, 20, mengiklankan lelongan daranya melalui satu laman web teman sosial dan mereka yang berminat juga boleh memilih rakan baiknya yang turut membuat tawaran sama dengan harga sama, sama berasingan atau kedua-dua ‘anak dara’ itu untuk sesi yang sama.

Menurut Ariana, ramai pelajar menghadapi masalah kewangan dan dia membuat keputusan itu kerana tidak mahu menghadapi masalah berkenaan ketika belajar nanti.

“Saya mahu belajar perubatan di negara luar dan kosnya mahal, termasuk kos sara hidup, jadi saya tidak mahu diganggu masalah kewangan bagi membolehkan tumpuan kepada pelajaran,” katanya

Dia tidak menganggap keputusannya itu salah dari segi etika sebaliknya berpendapat cara paling mudah mendapatkan wang dalam masa singkat.

“Percayalah, saya sudah lama menimbangkannya sebelum membuat keputusan dan selama ini pun tidak menemui cinta.

“Jadi kenapa saya perlu menunggu lagi? Kenapa saya perlu hilang dara kepada seseorang yang kemudian menyebabkan saya patah hati?” katanya.

Menurutnya, ibu bapanya tidak tahu mengenai keputusannya namun jika mereka tahu, dia akan memberi penjelasan sewajarnya.

Rakannya, yang menggunakan nama Lolita, 21, juga mengiklankan daranya melalui laman web berkenaan.

Bagaimanapun, Lolita tidak menyatakan di laman web berkenaan tujuannya melelong daranya.

Video Dan Gambar Perkahwinan Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris Bersama Isteri Baru

Isteri baru Datuk Aliff Syukri diperkenal, “Ini isteri baru saya, kami baru kahwin tadi” | “Ini ISTERI BARU SAYA..Kami BARU NIKAH.”!! Memang SAH…Dato’ Aliff Syukri MENGAKU KAHWIN LAGI…Inilah WAJAH CANTIK ISTERI BELIAU. Memang Tepat Pilihan Dato’ Hingga Isteri Pertama TERSENYUM

http://2.bp.blogspot.com/-boLlG1IHgZQ/V-4stKPRX9I/AAAAAAAADQk/6cqVu7McCKkJ4IArOdiDYrLFc7g0mgHMACK4B/s1600/Screen%2BShot%2B2016-09-29%2Bat%2B11.13.12%2BAM.png


p/s : Amboi dato’..bukan main caption tu. Apa pun tahniah di atas kejayaan yang telah dikecapi. InsyaAllah Allah murahkan lagi rezeki dato’ dan tahniah juga berjaya menajadi duta Samsung!! Jangan hentikan perjuangan dato’ menjadi idola usahawan anak muda di malaysia.

"Pls read and understand NOTA SAYA KEPADA PASANGAN BERCERAI YG ADA ANAK ANAK JANGANLAH BIAR ANAK MENDERITA BILA KITA BERCERAI

#NASIHAT #DARI #SEORANG #SAHABAT #DAN... #SUPERBABA...
saudara Shahren Yusri...


"Pls read and understand
NOTA SAYA KEPADA PASANGAN BERCERAI YG ADA ANAK ANAK

JANGANLAH BIAR ANAK MENDERITA BILA KITA BERCERAI
Dua tiga hari ni saya terbaca banyak nukilan, luahan, coretan dan catitan orang orang mengenai kisah beberapa pasangan yang bercerai berai yang viral di FB dan menyebabkan anak anak tersepit sebab menjadi rebutan si ibu dan si ayah.
Ada yg komen patut bagi ayahlah, ada yg kata patut bagi ibulah, ada yg kata patut kedua dua bertolak ansur. 

Kebanyakan komen yg saya lihat datangnya daripada individu individu yang masih bujang, tak pernah kawin atau tidak melalui saat sukar tu.
Tapi saya tak menyalahkan mereka sebab itu komen mereka. Sesiapa boleh bagi komen di FB. Mungkin bezanya komen mereka mungkin hanya berdasarkan pemerhatian dan atau apa yang mereka dengar.
Bagi saya, bila melihat atau membaca cerita pasangan yg ada anak dan bercerai ni ia menjadi isu sensitif bagi saya yang mana ia tidak patut dikutuk maki atau menyebelahi mana mana pihak.

Ini kerana setiap pasangan melalui proses atau senario penceraian yang berbeza. Setiap pasangan ada cerita yg tersendiri. Dan kita tidak tahu kenapa dan bagaimana ia berlaku.
Janganlah dikutuk dimaki orang yang melalui saat saat sukar dalam hidup mereka ni. Cuma mungkin apa yg boleh kita lakukan ialah menasihati dengan cara baik.
Saya, Ex Wife dan anak anak pernah melalui saat sukar ketika bercerai dulu. Kalau bercakap tentang sedih, semua kami sedih. Saya rasa hampir setiap hari menangis. 

Saya masih ingat lagi satu situasi di mana, pada petang tu, saya hantar anak anak ke rumah ex wife.
Saya biasa ambil anak anak di hujung minggu, tidur malam Sabtu dan Malam Minggu dan pada hari Ahad hantar pulang.
Bila tiba hari Ahad, hati saya mula sayu, hiba bila mengenang masa bersama dengan anak anak terlalu singkat. Segala kegembiraan yg kami alami dan segala aktiviti yg kami buat pada hari Jumaat dan Sabtu seolah olah tidak bermakna dan tidak boleh cover perasaan sedih kerana terpaksa hantar anak anak pulang ke rumah mereka.

Berbalik kepada cerita petang tu, ketika saya nak hantar anak anak balik dan ketika kami sampai di pintu pagar di rumah mereka, Anak kedua saya berkata " Baba jom masuk rumah, malam ni kita tidur sama dengan Mama."
Saya kata " adik tak boleh, esok Baba kerja and abang sekolah."
Bila keluar kereta dia cakap lagi " Baba jom masuk rumah dan tidur sama." Dia cakap begitu sehingga dua tiga kali sehinggalah dia menangis dan saya sebak.
Berlaku aksi aksi yg mana dia tarik mama dan babanya supaya kami dekat bersama.

Tp hakikatnya dia masih kecil dan tidak tahu apa itu penceraian. Tp anak kami yg sulung hanya berdiam saja ketika itu seolah olah mengerti apa yg berlaku.
Saya dan bekas isteri selalu bertolak ansur. Saya boleh jumpa anak anak saya dan saya sememangnya bagi hak penjagaan kepada dia sebab saya tahu anak anak kami masih kecil ketika itu dan memerlukan ibunya. Lagipun saya bekerja. Tapi saya tak pernah abaikan anak anak. Setiap masa saya lawat dan ambil anak anak. Nafkah saya tak pernah tak bagi. Hal hal sekolah saya jaga. Kalau sakit saya cuba sediakan perubatan dan ex wife pun byk membantu.

Message yg saya cuba sampaikan di sini, anak anak tidak boleh dipisahkan daripada ibu bapanya.
Dia ibarat malam tiada siang. Ibarat gelap tiada terangnya, ibarat hujan tiada henti atau kemarau berpanjangan. Begitu sakitnya anak anak tanpa ayah atau tanpa ibu.

Saya dan ex wife sampai sekarang cuba memenuhi hari yg ditempuhi anak anak supaya dilimpahi kasih sayang agar mereka tidak sedikitpun merasai kehilangan. Sebab apa, sebab kami tahu anak anak perlukan kami berdua Baba dan Mamanya.
Kepada pasangan yg bercerai bertolak ansurlah. Buangkan EGO masing masing. Buangkanlah rasa benci, rasa dengki, rasa tak suka antara satu sama lain. 

Sampai bila nak membenci. Sampai bila nak marah. Kasihan anak anak. Ingatlah kitalah yg bakal mencorak hidup anak anak kita. Kitalah harapan mereka utk mendidik mereka. Kalau kita pincang, maka pincanglah hidup mereka. Hidup tak menentulah mereka.

 Sebab tu antara penyumbang kepada masalah atau gejala sosial di kalangan anak anak ialah masalah penceraian yg tiada persefahaman.
Kita tak mahu anak anak kita murung, hidup tiada hala tuju, hidup bermasalah. Berbaiklah sebelum terlambat wahai ibu bapa yg bercerai. Benar kita tiada jodoh tetapi biarlah ia diakhiri dengan jalan penyelesaian yg baik dan bukan penceraian yg berunsurkan pergaduhan.

*To my ex wife tq for being a good mother to our kids.
*Abang and Adik tq sebab jadi anak anak yg baik.

With love
BABA

SY..

To my kids, whenever you need me, just call me, i'll be there for you because am ur #SUPERBABA

Safiey Ilias memuat naik sekeping gambar lamanya yang menyatakan bahawa beliau benci melihat perempuan make up kusam dan bercapuk.




'Baik Tak Payah Jadi Perempuan Kalau Makeup Macam Haram'


Semalam, Safiey Ilias memuat naik sekeping gambar lamanya yang menyatakan bahawa beliau benci melihat perempuan make up kusam dan bercapuk.

"Hasil makeup gunakan Tomford. Tak adalah tebal macam kita pakai Mac. Ini sekadar nak berkongsi sebab benci nak mampos tengok perempuan makeup kusam dan bercapuk. Baik tak payah jadi perempuan kalau makeup macam haram. Laser betul ni," katanya.

Kapsyen gambar Instagramnya itu mengundang pelbagai reaksi netizen terutamanya golongan wanita yang menganggap kata-kata itu sebagai satu penghinaan.

Sebanyak 2,611 komen yang telah ditinggalkan dan rata-ratanya membidas semula kata-kata Safiey Ilias itu.

Antaranya:

"Awak pun makeup tak betul, ada hati nak mengata orang. Mana ada orang makeup muka putih saja kalau yang freehair. Mesti pakai di leher juga foundation, cc cream, bedak bagi rata sama warna dengan kulit muka.

"Kalau muka putih, leher hitam, entahlah nak. Lepas itu mana ada orang lukis kening macam itu even tak tebal pun. Kening macam itu macam akak akak yang baru nak belajar saja. Orang lukis kening depan itu jangan sama gelap dengan yang belakang. Penat pula saya nak explain di sini. Pandai-pandailah awak fikir ya mana yang silap. Sebelum mengata orang, cerminkan diri dulu ye awak, terima kasih," kata Asyalliee.


Terdahulu, Safiey Ilias mengumumkan bahawa beliau kembali menjadi pondan kerana tertekan dan kecewa dengan persepsi masyarakat yang didakwanya masih memandang serong terhadapnya. Bagaimanapun, masih ramai yang berharap agar beliau bertaubat dan kembali menjadi lelaki sejati. - The Reporter

http://www.thereporter.my

Ramai Ibu Bapa Melakukan Perkara Yang Salah Ini Ketika Anak Demam Awas!! Bahaya Jangan Lakukan

RAMAI ibu bapa bertindak dengan cara yang tidak betul termasuk ketika menangani masalah anak kecil yang menghidap demam atau panas badan.

Ada saranan yang berkata mandikan mereka dengan air sejuk atau membiarkan anak bergerak aktif bermain sewaktu demam dapat megeluarkan peluh dan sebagainya.

Persoalannya, bolehkah cara ini dilakukan? Atas rasa tanggungjawab, Dr. Abdul Rahim atau lebih dikenali sebagai DrRich DrRahim di laman sosial membuat penjelasan mengenai perkara ini.

Info menarik yang dimuat naiknya sehingga kini menerima lebih daripada 27,000 perkongsian. Jom baca:

Tips Penting, Jangan Mandikan Anak Ketika Demam


“Doktor, boleh tak anak saya mandi ketika demam?”

Soalan di atas banyak disoal ketika saya merawat pesakit di klinik. Saya rasa adalah tanggungjawab saya memberikan penjelasan di bawah agar anak bangsa saya pandai menjaga anak ketika mereka demam. InshaAllah. Jangan pengaruh orang keliling, tetapi saya berharap anda bertindak dengan ada ilmu dan amal cara yang betul. Okay?

1. APA ITU DEMAM?

Demam adalah naiknya suhu badan dari suhu normal 36-37.5’C iaitu lebih 37.5’C. Demam sebagai pertahanan badan si bayi jika ada serangan bakteria/virus. Ketika ini, suhu badan naik automatik sebab si comel sedang bergusti sendiri melawan infeksi itu.

Itulah kita sebagai ibu bapa relax sajalah jika bayi itu tetap aktif bermain, minum dan makannya okay. Tak perlu berikan ubat penurun panas. Biarkan saja tubuhnya bekerja secara alami.

2. CARA MENURUNKAN SUHU TUBUH BADAN BILA DEMAM

a) Gunakan kain tuala kecil dibasahkan dengan air panas suam (Tapid Sponging) lalu diletakkan di dahi, perut, leher, ketiak dan celah paha. Air hangat suam ini dapat membantu pembuluh darah di kulit mengembang lalu membuka pori-pori dan memudahkan mengeluarkan suhu panas dari dalam tubuh.

b) Adalah satu kesilapan jika anda:

    Menggunakan air sejuk, air ais atau ketul ais sebab hal ini bukannya menurunkan suhu tubuh badan tetapi meningkatkan lagi suhu badan kerana iar dingin menyebabkan pembuluh darah di kulit mengecut sehingga panas dibawa darah ke kulit, terhalang.
    Apatah lagi bila demam ada yang suruh mandikan anak dengan air sejuk. Kasihan si anak lagi menggigil serta lagi naiklah demamnya. Kalau nak buat ekspirimen,jika kita ibu bapa demam, cuba terus pergi mandi air sejuk. Pijak lantai bilik air pun dah menggeletar. Apatah lagi nak mandi air sejuk?! Kalau periuk panas dibasuh poun akan berasap. Biar periuk itu sejuk terlebih dahulu, baru basuhkan. Bukan?

3. BERSELIMUT KETIKA DEMAM

Hindari menyelimuti si comel yang demam atau memakaikan baju yang tebal seperti jaket atau pakaian ketat yang boleh meningkatkan suhu badan. Sebaiknya gunakan pakaian yang tipis dan longgar, yang dapat menyerap peluh sehingga suhu badan si comel menurun ke paras normal

4. KERAP MINUM AIR

Demam paksa badan mengeluarkan cairan lebih banyak seperti peluh dan kencing. Maka rajin-rajinlah menyusu atau beri air yang banyak kepada bayi anda untuk mengelakkan dehidrasi. Lagi banyak cairan diberi, maka lagi banyaklah cairan yang keluar melalui urin yang juga menolong menurunkan suhu badan yang panas.

5. JANGAN GUNA AIR SEJUK!

Kalau nak dimandikan juga bayi/kanak-kanak yang panas, dibolehkan tetapi air yang digunakan haruslah air yang hangat suam. Jangan gunakan air sejuk. Dengan begitu, tubuh menjadi segar dan nyaman. Setelah mandi, keringkan tubuh dengan kain tuala dan terus cepat tutup badan dengan pakaian.

6. TAK PERLU MAKAN UBAT JIKA ANAK MASIH AKTIF

Anak tidak perlu makan ubat jika ia demam tetapi boleh makan, minum seperti biasa. Hanya jeram jelum anggota badannya dengan air panas suam. Ubat diberikan jika suhu badannya mencapai lebih dari 38’C.

Kalau bayi/anak anda demam berpanjangan lebih dari dua hari, kelihatan lesu, hilang selera makan minum, panas kejang, susah bernafas, muncul bintik merah atau biru di tangan, muntah, cirit birit, ini tanda infeksi kuman/virus yang tubuh badan bayi tidak berupaya melawan. Segeralah bawa bayi/anak berjumpa dengan doktor. Doktor akan siasat punca panas dan infeksi tersebut. Mungkin antibiotik diperlukan.

Nasihat saya, segera rawat demam anak. Elakkannya daripada menjadi sawan panas tarik ‘Fibrile Fit’. – MYNEWSHUB.CC


Jangan Angkat Punggung Ketika Bersalin Jika Tidak Mahu Pangkal Rahim Terkoyak

Wajib untuk pengetahuan umum terutamanya kaum wanita agar tidak mengangkat punggung ketika bersalin untuk mengelakkan pangkal rahim terkoyak Tapi bila saat-saat menghadapi sakit tu mesti kita dah tak fikir koyak banyak atau tak asalkan bayi berjaya dikeluarkan dengan selamat. 5 perkara penting yang perlu anda tahu terutamnya cara nak keringkan luka selepas berpantang. Baca dekat bawah ni:

Cari keringkan luka selepas berpantang:

1. Luka Jahitan Mesti Selalu Karing

Ini adalah parkara yang amat susah untuk diiakukan. Seperti yang Syu cakap tadi, bahagian luka ini selaiu Rena air. Nak buang air mesti akan terkena Iuka Nak mandi pun akan terkena Iuka juga.

Olen itu. kita kana sentiasa ada kain bersih daiarn bilik air supaya kita bolen lapkan bahagian Iuka satiap kali Iepas membuang air ataupun mandi. Syu memang akan letak satu tuala kecil dalam bilik air sebab salah je tertupa nak bawa masuk toilet.

2. Sapu iodin atau minyak gamat

Ubat ini pun Syu akan letak daiam bilik air is. Lepas lap kering~kering. Sy akan sapu minyak garnat ataupun iodin (ubat kaiar kuning tu, memang akan dapat blla ballk dari hospital). Tapi. Syu lagi suka guna minyak gamat la sebab lagi cepat baik lukanya.

3. Tukar pad dengan kerap

Pad kita kan sentiasa basah dengan darah, temtamanya masa awal-awal bersaiin. Sebab tu Ia kena tukar selaiu. Di samping takut diangkiti bakteria. pad yang kering akan mamudahkan luka untuk sambuh. guna matamity ciathpad. Memang best sebab iabrik dari jenis cotton yang memang menyerap. Jad, takda Ia basah sangat tempat luka tu.kalau nak ball better pakai for you pad

4. Randam dengan air gararn

Yang nie sakit sikit Ia. sy buat pun sekaii sekaiaje. Sy ambil beaen yang agak besar asal boieh masukkan bahagian Iuka tu. Sambil menyangkung daiam bilik air tu. rendarnkan sakali lika tu. Awal-awal rasa Ia sakit. tapi lama-lama rasa best is. Garam kan antiseptik yang bogus. Cepatlah mati segala bakteria dan la juga membantu untuk oepat sembuhkan Iuka janitan. Ahamdulilah, memang cepat balk

5. Makan makanan yang berkhasiat

Makanan yang berkhasiat. terutamanya yang mempunyai zink, protein. dan vitamin C akan membantu mempercapatkan pamthan lika dan iuga membantu untuk mencantumkan semula Iuka-luka kita itu.

Sumber : Pakarhamilmalaysia

Ubat Kream Mengandungi Steroid Yang Bahaya pada Bayi, Tolong Jangan Guna Kream Seperti Ini - Doktor

UBAT KREAM STEROID YANG TIDAK SESUAI UNTUK BAYI

Ada di antara steroid yang digunakan agak kuat dan tidak sesuai untuk bayi.
Untuk bayi, steroid yang boleh digunakan ialah hydrocortisone atau mometasone (generasi baru). Jenama terkenal seperti Econazine tidak sepatutnya digunakan pada bayi terutama yg berusia kurang setahun. 

Krim yang mengandungi steroid betamethasone, clobetasol, triamcinolone tidak sesuai untuk penggunaan pada bayi kerana ia boleh menyerap masuk ke dalam kulit dan mengganggu sistem daya tahan tubuh.Dr Zubaidi Hj Ahmad

Namun di bahagian komen tersebut ada juga doktor yang mengatakan krim Mometasone bahaya juga  

 Pengunaan steroid krim tidak patut dinasihat sebagai general atau 'blanket statement' untuk semua bayi.

Steroid yang lebih kuat boleh digunakan sekiranya keadaan kulit memerlukan terutama yang lebih teruk dan tebal, tetapi perlu dipantau rapi, bukan diberi dan tidak perlu rawatan susulan!


Mometasone walaupun generasi baru dan dibolehkan untuk pengunaan pada bayi, tetapi perlu diberi perhatian juga bahawa mometasone adalah 4x ganda lebih kuat steroid drpd hydrocortisone 1%! Tdk patut diberi sewenang2 dan perlu dipantau juga! - Aileen Wee

Subhanallah Kanak-Kanak Kecil Ini Berjaya Membuat 7 Juta Orang Kristian Memeluk Islam

Masya Allah...sungguh benar-benar Anak Ajaib!!Memang dirinya penuh keajaiban sejak mulai dilahirkan. Terlahir dari keluarga Kristen sebagai anak ke-9 (wow!), ia juga benar-benar terlahir lewat cara ajaib, dari seorang ibu yang alami kelumpuhan anggota badan tangan dan kaki setelah usia kandungan 5 bln.. Ajaib juga, kalau kelahiran dirinya mengikuti kesembuhan ibunya. Alhamdulillah… Allah Subhanahu wa Ta’ala telah menyembuhkan ibunya, dan melalui sentuhan ilahi menjadikan dia lahir ke dunia dan jadi seorang anak yang ajaib.

Dakwahnya dimulai sejak mulai Bayi!
Saat usia 9-bulan, ia mengingatkan pada orang tuanya untuk melakukan Aqiqah. Ia juga menyampaikan menginginkan jadi Muslim. Pastinya orang tuanya yang saat itu masih tetap Kristen menolaknya. Dan baru terwujud di satu masjid lokal saat ia berusia 3-tahun.

Saat proses Aqiqah di Masjid Gongoni, waktu tersebut berjalan kegemparan. Ia lewat cara ajaib berkhotbah tentang Islam tanpa ada diajari oleh siapapun, di usia tiga th.. Menyusul peristiwa di masjid itu dan apa yang berjalan di dalamnya, kakaknya, Michael, saat itu juga jadi Muslim bersamaan dirinya.

Bapaknya, seorang Inspektur Polisi jadi murka. Ia lewat cara khusus mengambil cuti untuk memaksa ke-2 anaknya jadi Kristen kembali, bahkan siap membunuhnya dengan pistol polisinya.

Namun setelah berdiskusi, dan ia tahu kalah dalam pertempuran alasan, ia lalu merelakan anaknya jadi Muslim.

 Bahkan ia sendiri berhasrat untuk belajar dan tahu Islam. Lalu, ia tidak bisa lagi menolak kebenaran dan mengatakan harus berhimpun dengan anaknya di jalan yang benar. Ia kembali pada fitrah, jadi Muslim, memeluk agama Islam bersamaan semua keluarganya. Ia mengubah nama baptisnya dari Maurice Robert Matongo jadi Mikidadi Matongo.

Demikian juga istrinya, dari Clemencial Michael Isamaki jadi Marriam ; dari Monica Leonard Jomanga jadi Mwanaisha. Semua anaknya juga telah jadi Muslim : Sara-Sarah ; Albert-Abubakar ; Mesent-Abdillahi ; Devother-Fadhila ; Boniface-Ibrahim ; Grace-Faudhia ; Samwel-Hamza ; Jane-Sharifa ; dan Michael-Yussuf dan tentunya…

Ya, si Anak Ajaib itu!, Fidelis, yang lahir di Kiloleni (10/10/1986), kota Tabora, Tanzania Utara, Afrika Timur. Dikenal sebagai Sheikh Shariff sejak mulai 22 Desember 1989 setelah khotbah hebohnya di Masjid Gongoni sekalian saat itu ia jadi Muslim. Mengenai “Fidelis” menurut cerita bapaknya buknlah yaitu nama baptis, tetapi semata pemberian darinya untuk mengingat kelahirannya. Bahkan menurut perbincangan dari beberapa sumber,Fidelis mengemukakan : “Mama usinibibaptize, naamini kwa Alla najumbe


wake Muhammad SAW! ” Bermakna : “Ibu, tolong jangan sampai baptis saya, saya yakni orang yang beriman pada Allah dan Rasul-Nya, Muhammad SAW! ”. Dan ajaib, itu disampaikan saat baru berusia sekitaran 2-bulan! sebagai penolakkan waktu ia akan dibaptiskan.

Dan melalui dirinya, sampai kini telah menjadikan sekitaran 7-juta orang Kristen, kembali ke-fitrahnya seperti masing-masing orang dilahirkan, yakni jadi Muslim.

Masing-masing bayi dilahirkan dalam keadaan fitrah (Islam), jadi ke-2 orang tua-nya lah yang menjadikan dia beragama Yahudi, Nasrani, atau Majusi. (HR. Al-Bukhari : 1358 ; Muslim : 2658 ; Ahmad : II/233).
Artikel tentang dirinya, tulisan Andrew England, juga sempat dimuat di surat berita Skotlandia pada 8 Agustus 1999.


Didalamnya, diterangkan salah satunya, bila pada usia empat bln. ia mulai membaca ayat-ayat Al-Qur’an. Pada usia satu tahun, ia bisa membaca semuanya Al-Qur’an dan mulai dapat bicara dalam bhs Arab, Swahili dan Perancis.

Saat usia lima th., ia dapat berkotbah dalam lima bhs, Inggris, Perancis, Italia, Swahili dan bhs Arab-meskipun ia benar-benar tidak melalui studi khusus. Ia yakni pengkhotbah yang menarik sebagian ribu orang. Di usia ini bisa, sejumlah seribu orang telah jadi Muslim melalui dakwahnya.

Mengenai dalam beberapa perjalanan dakwah kemudian, pada Mei 1994 sampai Desember 1994 Sheikh Shariff berkhotbah di Kota Dar es Salaam. Tempat Pantai, Lushoto, di lokasi Tanga, Morogoro di lokasi Morogoro dan di Zanzibar. Dimana keseluruhnya 6870 orang kembali ke Islam. Dari Maret 1995 sampai Desember 1995 ia berkhotbah di Dar es salaam, semua tempat Pantai, tempat Lindi. Di tempat Mtwara dan Songea, Tunduma, Mbinga dan Ruvuma, dimana keseluruhnya 7. 805 orang kembali ke Islam.

Dari Mei 1996 sampai Januari 1997, ia berkhotbah di tempat Morogoro, tempat Tanga, Iringa, Dodoma, Singida, Arusha, dan di tempat Moshi Kilimanjaro. Ini yakni th. yang sama dimana Sheikh Shariff mulai go internasional dengan pergi ke Kenya. Sebentar di Kenya, ia berkhotbah di Mombasa, Malindi, dan Voi, di Kitui, Matinyani, dan Mwingi. Lalu geser ke Nairobi City. Selama kunjungan di Kenya, keseluruhnya 38. 942 orang memeluk Islam, dst…

7 Juli 2004 ia pergi ke Uni Emirat Arab di Dubai selama 1 minggu, lalu kembali ke Oman hingga Agustus 2004, lalu kembali ke Tanzania. Ia melanjutkan dakwah di semua tempat dan provinsi Tanzania, dimana diperkirakan semakin lebih 50. 000 orang masuk Islam.

Dst… dst… sampai beberapa waktu itu, Sheikh Sharrif bersamaan tim dakwahnya dan dukungan bermacam pihak ; diantara kemudahan, halangan dan rintangan, alhamdulillah… sudah semakin lebih 6. 676. 269 pria dan wanita telah dapatkan kebenaran, telah ada diatas jalan lurus, memeluk Islam. Kembali ke fitrahnya

Jika anda Muslim WAJIB Bagikan info ini agar semakin banyak orang yang mendapatkan hidayah….


sumber : news-islampedia.blogspot.m

Zarina Anjoulie sudah bercerai dan menjadi ibu tunggal selepas memuat naik kapsyen ‘single mom’..




Beberapa hari lepas media hiburan telah dikejutkan dengan berita yang mendakwa, Zarina Anjoulie sudah bercerai dan menjadi ibu tunggal selepas memuat naik kapsyen ‘single mom’..



Gambar tu betul-betul menjadi tanda tanya peminat, ada yang menafikan Zarina dah bercerai ada juga peminat yang mula beri kata-kata semangat.. Sehingga kini Zarina masih tidak memberikan sebarang respon tentang itu..
Baru sahaja selamat melahirkan cahaya mata sulung, hasil perkahwinan dengan suami.. Timbul pula cerita kurang enak, Zarina mula kongsikan gambar terbaru di akaun Instagram beliau..



Tapi, sekeping gambar Zarina dilihat bertudung selendang dan menampakkan rambut telah timbulkan tanda tanya.. Dah tak bertudung ke Zarina ni? Waktu mengandung, Miss A tengok Zarina pakai tudung elok ja, tak menampakkan sebarang aurat rambut pun..



Dah selamat bersalin cahaya mata, Zarina mula berani kongsikan gambar menunjukkan rambutnya.. Zarina dah kembali tak bertudung ke?



Harap Zarina akan terus istiqamah dalam berhijab.. Mungkin Zarina tak sedar gambar yang dimuat naik olehnya di laman sosial nampak aurat rambut #fikiranpositif..


http://kekitamedianetwork.blogspot.my





Video: Software Ini Mampu Membogelkan Mana-Mana Wanita Yang Di idamkan

Zaman semakin canggih semakin banyak perkara-perkara yang membimbangkan. Contohnya dengan software ini tidak dapat dipastikan apanya namun ia boleh digunakan untuk membogelkan mana-mana wanita yang diidamkan.

Tapi sejak kebelakangan ini kita boleh lihat tak perlu software ini pun remaja melayu kita dah bogel secara terang-terangan kemudian upload dalam facebook untuk mendapat perhatian orang ramai. Alahai murahnya maruahnya.

Apapun anda saksikan video penuh dibawah jangan lupa sharekan video ini di button share dibawah




Jangan pakaikan kasut pada bayi yang masih belum pandai berjalan - Doktor

PERHATIAN!!!Jangan Pakaikan Kasut Pada Baby.
Tertarik dengan cara doktor pakar itu. Aku pakaikan kasut pada anak aku yang berusia 9 bulan lebih, namun masih belum pandai berjalan lagi. Masuk ke bilik, doktor tak banyak cakap terus membuka kasut anak dan menyuruh aku menyimpan kasut itu.
"Doktor nak buat pemeriksaan agaknya," getusku dalam hati.

Bila semuanya sudah selesai, barulah doktor menerangkan kenapa dia berbuat demikian.
"Jangan pakaikan kasut pada bayi yang masih belum pandai berjalan melainkan stokin semata-mata. Stokin yang dipakaikan itu juga perlu longgar. Beri kebebasan pada tulang-tulang tapak kaki dan jari kaki bayi. Berjalan pun belum, walaupun dah pandai berjalan tanpa kasut pun belum tentu dia lepas. Inikan pula baru belajar berjalan terus dipakaikan kasut?

"Sementara belum pandai berjalan ini, bayi suka rengangkan tulang-tulang jari kaki mereka dengan cara tersendiri. Kalau kita perhatikan, bayi suka gerakkan jari jemari kaki, pergelangan kaki mereka. Jadi, jika dipakaikan kasut, kaki mereka rasa tidak bebas," jelas doktor.

Ini satu maklumat yang penting dari doktor pakar itu. Aku terima dengan penuh positif. Ibu bapa nak menggayakan bayi, jangan sampai bayi kita terbeban dengan perkara yang mereka belum mampu terima.

Terima kasih doktor pakar, di atas info kesedarna itu. Tidak perlu lagi pakai kasut sebelum tiba masanya. Nanti bayi dah pandai berjalan, kaki sudah kuat, nak pakaikan kasut boot getah yang digunakan untuk pergi kebun itu pun tak apa. Nak pakai kasut Phua Chu Kang pun boleh 😃😃 - Iecha Idris

credit info to : Dunia Kehamilan

Gambar Bentuk Dan Bahagian-bahagian Vagina Wanita

Bentuk faraj wanita berbeza beza diantara satu sama lain. Dikatakan lebih daripada 30 bentuk faraj wanita dapat dikenalpasti dan mungkin lebih. Fungsinya sama namun bentuknya berbeza diantara satu sama lain. Jadi jangan ingat faraj anda sama dengan kawan anda. Ia bergantung kepada genetik dan juga keturunan wanita berkenaan.

Nafsu dan keupayaan s3ks setiap individu juga berbeza antara satu sama lain.

Sebab lain ialah kejadian yang tuhan jadikan berbeza beza.

Ada diantaranya mempunyai bibir yang tebal dan ada yang tidak kelihatan. Inilah yang menjadikan setiap wanita sangat unik. Malah bentuk badan juga berbeza. Tidak kiralah bentuk bagaimanapun faraj ini, ia bertindak sebagai organ pembiakan dan juga seks kepada wanita selain daripada untuk membuang air kecil.

Bagi yang mereka yang dah berkahwin, gunakannya untuk merapatkan hubungan suami isteri. Bagi yang belum berkahwin, jagalah ia untuk masa hadapan. Jangan terlibat dalam sebarang aktiviti seks luar nikah. Ia merosakkan keturunan anda kelak.

Jadi jangan risau tentang rupa bentuk faraj anda yang berbeza sebab sememangnya bentuk setiap individu adalah berbeza. Anda tidak perlu bandingkan dengan imej yang anda jumpai di internet.


Berikut adalah bahagian-bahagian yang terdapat dalam faraj wanita
http://2.bp.blogspot.com/-K2s3DoVaCHU/U2Wzxd64QbI/AAAAAAAAUH8/mtG7qvNIie0/s1600/bahagian-bahagian+dalam+faraj.jpg

Video Ustaz Zamihan Hina Mufti Dan Rakyat Perlis


Hari ini jika dilihat dengan keadaan Malaysia semakin harui semakin kucar kacir dengan pelbagai isu yang boleh memusnahkan rakyat marhean. Dengan isu lambakan bangla dan pekerja asing, dengan isu GST dengan isu politik yang semakin parah kini timbul pula isu peperangan tokoh agamawan

Jika dahulu masalah selisih pendapat diantara Mufti Perlis dan Ustaz Zamihan disangkakan telah reda namun rupanya tidak kerana ustaz zamihan masih lagi mencabar Mufti perlis walaupun sebelum ini netizen mengelarkan dirinya tiada telur lari bila ajak berdebat tetapi berani hanya dibelakang.

jadi anda lihat video penuh dibawah



Ustaz Ini dikenali sebagai pembawa fitnah


Zamihan Vs Dr Asri ?

Abu Syaqi Vs Salman Ali ?
Zamihan
------------

Nama ini sudah dikenali sebagai pembawa fitnah,pencaci maki hamun,pembawa fahaman takfir.

Bagi dia siapa yang tidak anuti asyairah wal maturidiyah dianggap sesat,wahabi dan kafir.

Belajar tauhid 3 dianggap sebagai teroris.

Dia menyatakan wahabi kepada insan yang menterjemahkan kitab at tauhid Muhammad Bin Abdul Wahab.Namun dia menterjemahkan buku Hassan Saqqaf sifat solat nabi sahih nak kata apa ?

Sedangkan Hassan Saqqaf sendiri telah mengkafirkan Abu Hassan Asyaari apabila dikatakan Abu Hassan Asyaari beraqidah tajsim iaitu menjisimkan Allah.
Tapi insan yang Zamihan tentang,tuduh kafir,wahabi tidak pernah pula mengkafirkan Abu Hassan Asyaari malah mengambil manfaat dari kitabnya iaitu Al Ibanah.

Aneh apabila Zamihan menyanjung Abu Hassan Asyaari sampai kata ahli sunnah ialah mereka yang ikut asyairah,namun gurunya Hassan Saqqaf menyatakan kafir kepada abu hassan asyaari.
.
Abu Syaqi
--------------

Manusia ini saya tahu tentangnya setelah dia memfitnah Ustaz Rasul Dahri.Ustaz Rasul kata Imam Syafie mengambil riwayat Sayyidina Ali,dia faham Sayyidina Ali ambil riwayat dari Imam Syafie.Fitnahnya tidak habis dilakukan ke atas kibarul ulama seperti Abdul Aziz Bin Baz,Utsaimin,Al Albani.

Dulu saya sendiri ketika masih tidak menemui manhaj sahih hampir tertipu dengan blog dakyah Abu Syaqi ni.Dia kata Dr Asri kata Allah ni macam makhluk walhal tidak pernah Dr Asri berkata demikian.

Saya katakan dua makhluk ini sebagai agen dajjal di malaysia.
Mereka ini sebenarnya ingin mencari populariti dengan mengabdikan diri untuk jidal dengan tokoh tersohor seperti Dr Maza.

Mereka tidak mungkin akan cari Dr Abdullah Yasin,Dr Johari Mat,Dr Radzi Othman,kerana nama2 ini kurang dikenali oleh rata2 penduduk malaysia.
Cukup saja Dr Asri yang mereka inginkan,itupun sekadar mewawarkan bila disahut debat lari lintang pukang sampai kosong kerusi.

Dulu Zamihan ni pernah diskusi dengan saya di page dia bab al jamaah,Dia kata al jamaah ni iaitu ikut majoriti lalu saya membantahnya.last sekali komen saya dipadam lalu saya tak boleh lagi komen kena blocked.

Kemudian dia jawab dengan meletakkan print screen saya di page tanpa saya boleh jawab.Seolah2 dia mengikat tangan untuk tunjuk kehebatan dia hadapan pengikut dungunya.

Debat dengan saya pun belum lepas apatah lagi dengan asatizah sunnah yang lain yang jauh ilmu mereka merentasi saya.

Dua pelanduk ini hanya ingin dikenali kerana mereka memang tidak terkenal.Lalu jadilah mereka ini pemfitnah,badut,boneka,batu api agar mereka dikenali.- Nur Puteri Dayana

Menyewa rumah sampai mati lebih untung berbanding beli rumah secara riba - Ustazah Nur Puteri dayana

Menyewa rumah sampai mati lebih untung berbanding beli rumah secara riba kerana :

1. Sewa halal,riba haram.

2. Sewa tidak ada isytihar perang dengan Allah, riba mencabar Allah untuk berperang denganNya.

3. Dosa paling ringan riba ialah seperti berzina dengan ibunya sendiri.

4. Mereka yang buat riba ini sebenarnya berhempas pulas bekerja untuk bank siang malam,tidak cukup dengan itu isteri turut keluar bekerja untuk lunaskan riba bank sehingga saham akhirat yang utama iaitu anak2 soleh diabaikan,isteri bercampur gaul dengan lelaki ajnabi,fitnah bila keluar rumah lagi hanya kerana terpedaya dengan slogan beli lebih baik dari menyewa.

5. Selama 30 tahun anda bekerja untuk bank lipat gandakan lagi hasil riba mereka yang dinamakan sebagai untung,interest,faedah.

6. Beli rumah secara riba sekiranya RM500ribu anda kena keluarkan 10 % deposit RM50k + duit setem, khidmat guaman, lain2 fees.Anda sanggup keluarkan 50k +++ untuk melawan Allah dan Rasul tapi anda sayang untuk keluarkan RM50k untuk infak ke jalan Allah.Sebab iblis sentiasa hasut anda rugi nanti infak,sedekah,duit habis sedangkan anda tidak beriman kepada janji Allah.

7. Risiko dihadapi hanya oleh pembeli sahaja,sekiranya pembeli tidak mampu membayar kepada pihak bank lagi,maka pihak bank boleh merampas semula rumah itu dari anda.Dipersilakan anda keluar dari rumah tersebut.
.
Golongan yang telah ditipu oleh iblis sentiasa berkata,lebih baik beli rumah sendiri dari menyewa,at the end rumah tu kita akan dapat.

Buat apalah menyewa tiap2 bulan kena bayar tapi at the end rumah tu jadi milik orang lain.Inilah bisikan iblis yang menghiasi perkara mungkar itu kelihatan baik.

Ustaz,pak aji pun buat riba xkan mereka tidak tahu ?Jika begitulah idealogi anda,kalau pak aji,ustaz nak terjun neraka anda pun turut terjun.Ustaz dan pak aji bukan hujjah untuk melawan hukum Allah.

Iblis bisik lagi,kalau dua2 setuju tidak mengapa iaitu antara pihak bank dan pihak pembeli untuk buat pinjaman ( riba ).Saya katakan jika begitulah idealogi anda beerti ZINA itu jadi halal bila kedua2 pasangan setuju untuk melakukannya ?

Tambah lagi anda lihat kawan2 anda ada rumah sendiri hasil dari riba,fitnah dan bisikan iblis mula mencengkam.

Iblis akan menghiasi perkara yang jahat itu supaya nampak baik.Sebagaimana dajjal di akhir zaman akan jadikan sesuatu yang mungkar itu kelihatan baik.
Sebab itulah dosa riba ini dipandang ringan bahkan ianya seperti tidak berdosa.
Orang ramai bangga bila anak dapat beli rumah melalui jalan riba seolah2 inilah yang dinanti nantikan.

Saya sendiri akan merasa gembira jika seseorang itu beli rumah secara tunai.
Jangan fikirkan rumah di dunia yang fana ini,tapi fikirlah anda akan ada rumah di akhirat yang kekal abadi.

Di dunia ni cuba anda ziarah ke kubur untuk ingati mati tapi bukan untuk tujuan meminta kepada si mati seperti syiah dan sufi.Ke semua kita ni akan kembali ke rumah ( kubur ) sebagai tempat perhentian seketika.

Kena muhasabah diri kerana sebenarnya anda tidak mampu untuk memiliki rumah sebab itu anda buat riba.Jika tidak mampu kenapa anda beranikan diri berperang dengan Allah dan Rasul ?

Mereka yang beli rumah secara riba tidak takut hukum Allah atau jahil atau mereka telahpun mencabar Allah untuk berperang.

Hidup di zaman mencabar penuh fitnah ini memang bagai menggegam bara api.Tapi pilihan terletak di tangan masing2,hidup bukannya lama,dunia bukan kekal abadi.

Ekonomi islam rebah kerana berleluasanya RIBA,anda menjadi penyumbang kepada jatuhnya lagi ekonomi islam.

Menyesal sekarang masih ada jalan taubat menyesal selepas mati disebabkan riba yang dilakukan teramatlah perit azabnya.

Yang sudah terjebak dengan RIBA,bertaubatlah dan SEGERA berhenti dari melakukannya lagi atau anda sanggup menjadi penghuni neraka yang KEKAL di dalamnya.

Orang-orang yang telah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya, lalu terus berhenti (dari mengambil riba), maka baginya apa yang telah diambilnya dahulu(sebelum datang larangan); dan urusannya (terserah) kepada Allah. Orang yang kembali (mengambil riba), maka orang itu adalah penghuni-penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya. Al Baqarah 275

Netizen Dedahkan Video Pelajar Melayu Semakin Samseng Buli Peniaga Aiskrim Cari Rezeki


Kejadian berlaku petang Isnin, 26 September 2016. Ternampak sekumpulan remaja berpakaian lengkap uniform sekolah menengah melepak di kawasan perumahan Taman Kota Masai, Pasir Gudang. Kawasan perumahan yang memang tidak selamat untuk diduduki. Saya sendiri salah seorang mangsa kes curi minyak petrol kereta. Sampai kering tangki si pencuri kerjakan, memang kejam sungguh!

Bila ditanya buat apa di sini? Jawapannya melepak. Ditegur sebab mereka buat bising pada waktu penduduk sedang berehat dan suara mereka mengganggu ketenteraman awam. Bila ditanya lagi tingkatan berapa? Mereka jawab Tingkatan 3. 

Mereka bagi alasan baru habis kelas tambahan yang bermula jam 2.30 petang. Hairan sungguh, macam ponteng kelas tambahan pun ya. Ditanya sekolah mana? Salah seorang daripada mereka tunjuk ke arah sekolah, SMK Kota Masai (2), tidak jauh dari lokasi mereka melepak.

Ketika sedang melepak ada seorang penjual aiskrim bermotosikal yang dikenal pasti seperti warganegara Pakistan (berdasarkan pakaian dan raut wajah berjambang). Mereka tahan penjual itu dengan lagak samseng. Siap ada dua tiga orang main pulas handle motosikal dan salah seorang remaja berkenaan bertindak mematikan enjin. Tergerak hati untuk rakam video sebab merasakan akan berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Sah, dalam video itu kalau anda lihat ada seorang remaja berbaju merah lari selepas mengambil aiskrim tanpa membayarnya. Saya syak aiskrim Cornetto (berdasarkan perbualan antara pencuri dengan penjual). Part dia patah balik selepas dikejar sempat dirakam tetapi ketika awal dia melarikan diri terlambat pula untuk rakam.

Seorang lagi dalam video anda lihat ada yang menggalas beg sandang, dia bertindak mencuri satu plastik kon aiskrim tanpa disedari penjual. Kemudian dia bahagikan kon aiskrim kepada rakan-rakan samsengnya. Dan dia jugalah yang main-mainkan loceng milik penjual berkenaan.

Sambil lepak sambil merokok. Agak-agak si penjual tadi sudah pergi jauh, baru mereka tinggalkan tempat lepak tanpa kutip sampah aiskrim dan puntung rokok. Kesannya, saya juga yang akan menyapu setiap petang!

Saya minta maaf kerana rakaman dibuat terbalik. Jadi yang tengok guna laptop perlu sengetkan kepala. Maaf ya. SHARE kalau rasa perlu sahaja. Mana tahu kes-kes kecurian minyak petrol boleh selesai dengan tertangkapnya mereka. Tolong TAG pihak yang wajar diTAG. Terima kasih.

** Maklumat **
Tarikh Kecurian: 26 September 2016
Anggaran Masa: Jam 3.30 - 4.15 petang
Lokasi Kecurian: Jalan Pulasan 29, Taman Kota Masai
Mangsa: Penjual aiskrim (disyaki warganegara Pakistan)
Suspek: Sekumpulan murid Tingkatan 3 (berdasarkan perbualan)
Sekolah: SMK Kota Masai (2) (berdasarkan perbualan)


Sumber

Allah Bayar Cash, Akibat Tengking Ibu Gadis Cantik Terputus Lidah Dalam Kejadian Yang Sangat Dahsyat

BENAR kata orang bahawa ada kesalahan yang dibayar cash atas segala tindakan yang dilakukan di dunia ini. Apatah lagi perbuatan meninggikan suara terhadap orang tua yang melahirkan dan membesarkan kitaKisah pilu ini dikongsikan seorang ustaz ketika menyampaikan ceramah agama bertajuk  “Dosa berkata ah kepada ibu” yang dihadiri oleh penulis laman eberita.org.

Kejadian itu berlaku apabila seorang anak perempuan enggan  menurut perintah ibunya selepas berjaya dan menerima balasan hingga terputus lidahnya dalam kemalangan.

Kisah ini bermula apabila si ibu yang sudah tua meminta untuk dihantar ke sebuah pasar dengan menaiki kereta baharu anaknya, namun ditolak atas alasan sibuk bekerja sehingga meninggikan suara kepada ibunya.

Setiap kali si ibu meminta tolong, si anak menjawab dengan nada yang memperlihatkan kekesalan.

Ketika dalam perjalanan ke tempat kerja dengan keadaan masih marah terhadap ibunya sampai menggigit-gigit lidahnya, si anak tiba-tiba terlanggar bonggol dan terus merempuh sebuah kereta dari arah bertentangan.

Akibat daripada pelanggaran itu, si anak tergigit lidahnya sendiri ditambah dengan dagunya terhantuk pada stereng kereta hingga mengakibatkan lidahnya terputus.

Ketika dalam perjalanan ke sebuah hospital, si anak teringat kembali  kata-kata dan tengkingan yang sering dilontarkan kepada ibunya.

Kini, dia tidak mampu makan dan minum apatah lagi bercakap untuk  memohon maaf kepada ibunya. Yang ada hanyalah linangan air mata  yang keluar dengan penuh rasa bersalah.

Apabila ibunya datang melihat keadaanya anaknya, hanya surat  dihulurkan sebagai cara meminta maat yang berbunyi “sakit lidahku  terputus tidak sesakit hatimu ibu, maafkan aku anakmu, saya berjanji akan membayar kesalahanku pada ibu. Wassalam anakmu”.

Si ibu kemudian terus memeluk anaknya dengan penuh kasih sayang. Semoga perkongsian kisah ini dapat memberi pengajaran kepada semua. – MYNEWSHUB.CC

Tolong Sebarkan!! Inilah Sebabnya Mengapa Rasullulah Menyuruh Kita Membunuh Cicak Dalam Rumah

Cicak adalah salahsatu binatang yang tidak asing lagi bagi kita. Bahkan Binatang kecil ini sering kita jumpai melekat di dinding rumah kita. Keberadaannya dirumah kita memang tidak terlalu mengganggu, namun kita harus tetap waspada, kerana menurut maklumat yang saya baca ternyata cicak termasuk binatang yang berbahaya dan boleh membahayakan kita juga.


Dalam dunia ruqyah, setiap Roqy memahami bahawa cicak itu adalah salah satu makhluk pembawa sihir dan harus dibunuh. Didalam sahih Muslim disebutkan: Barangsiapa yang membunuh cicak pada satu kali pukulan maka baginya seratus kebaikan.


Dan jika pada pukulan kedua maka baginya (kebaikan) berbeza dengan itu (yang pertama), dan jika pada pukulan ketiga maka baginya (kebaikan) berbeza dengan itu (yang kedua).


Dalam hadis lain:


Ibnu Majah meriwayatkan didalam "Sunan" nya dari Saibah Maulah al Fakih bin al Mughiroh bahawa dirinya menemui Aisyah dan melihat di rumahnya terdapat sebuah tombak yang tergeletak. Dia pun bertanya kepada Aisyah, "Wahai Ibu kaum mukminin apa yang engkau lakukan dengan tombak ini?"

Aisyah menjawab, "Kami baru saja membunuh cicak-cicak. Sesungguhnya Nabi saw pernah memberitahu kami bahawa tatkala Ibrahim as dilemparkan ke dalam api tak satu pun binatang di bumi pada masa itu kecuali dia akan memadamkannya kecuali cicak yang adalah untuk menyemarakkan apinya. Maka Rasulullah saw memerintahkan untuk membunuhnya. "Kitab" az Zawaid "menyebutkan bahawa hadis Aisyah ini sahih.


Pada saat melakukan ruqyah rumah, biasanya ketika dibacakan surat Al Baqarah dengan anehnya ada cicak tiba-tiba berjatuhan dan mati atau terkadang menemukan cicak mati dengan tubuh hangus. Anda boleh percaya atau tidak, yang jelas kita harus tetap waspada. Karena cicak sering dijadikan media pembawa sihir. Banyak dari golongan jin yang malih rupa menjadi cicak (hewan melata) untuk meletakkan racun sihir dirumah


Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam telah menghabarkan kepada kami bahwasannya jin itu terdiri dari tiga kelompok. Pertama, jin yang selalu beterbangan (melayang) di udara, kedua, jin dalam wujud hewan melata dan ketiga, jin yang mempunyai tempat tinggal dan suka bepergian” (HR. Thabrani, Hakim, Baihaki dengan sanad yang shahih).


Sahabat.. selain cicak sering dijadikan media sihir, perlu diketahui pula ternyata cicak itu mengandung bakteri berbahaya yaitu Bakteri Escherichia Coli atau E Coli. Escherichia Coli telah dikenal sebagai mikroba yang bisa menyebabkan sakit perut dan dapat membahayakan kesehatan tubuh. Kotoran cicak juga ternyata bisa menembus plastik, sebuah penelitian pernah menunjukkan bahwa Kotoran Cicak merusak layar handphone.


Tukang Tilik Pegang Payudara Ramal Masa Depan

MACAM-MACAM cara dilakukan oleh tukang tilik kononnya untuk melihat masa depan seseorang termasuk membaca tapak tangan dan melihat muka.

Namun lelaki ini mempunyai cara yang berbeza untuk meramal masa depan seorang wanita, iaitu dengan memegang payudaranya.

Video mengenai tukang tilik ini telah disebarkan melalui laman sesawang Miaopai dan ia dipercayai berasal dari China.

Dalam rakaman video terbabit, wanita yang dipegang payudaranya itu kelihatan bingung dan bosan ketika dia dikelilingi oleh orang ramai.

Video yang dirakamkan oleh Xiao Yuwen itu mendapat perhatian ramai serta ditonton beratus ribu kali.

Perbuatan tukang tilik itu turut mendapat respon sinis daripada netizen yang menyifatkan dia sebagai `gatal’ dan cuba mengambil kesempatan manakala wanita itu pula dibidas sebagai bodoh kerana sanggup membiarkan payudaranya disentuh lelaki tua berkenaan. – MYNEWSHUB.CC

Video: Nadia Nordin Bogelkan, Belasah Skandal Suami


BERANG apabila mengetahui suaminya ‘makan luar’, seorang wanita dikenali sebagai Nadia Nordin bertindak memukul skandal suaminya dengan botol, dipercayai botol arak di sebuah hotel.

Rakaman insiden itu yang viral setelah dimuat naik dalam laman sosial hari ini, memaparkan seorang wanita yang tidak berpakaian dibelasah teruk hingga merintih kesakitan di atas lantai bilik hotel.

Dalam video pertama berdurasi 30 saat itu, kelihatan wanita terbabit bertindak memukul dalam keadaan marah sementara mangsa yang dibogelkan memohon untuk dilepaskan kerana sakit.

Wanita tidak berpakaian itu menerima 15 jahitan susulan dipukul dengan botol di kepala.

Difahamkan, wanita yang menjadi skandal suaminya itu adalah rakan baiknya sendiri dan ketika Nadia menyerbu bilik tersebut, wanita berkenaan sudah berada dalam keadaan bogel.

Tidak cukup dengan itu, sebuah lagi video memaparkan Nadia memukul lelaki dipercayai suaminya yang dikenali sebagai Mohd Faizal.

Walaupun dipukul dan dibelasah dengan teruk, suaminya itu tidak membalas sebaliknya membenarkan sahaja dirinya diperlakukan sebegitu.

Ketika kejadian, ada beberapa indvidu lain turut berada dalam bilik berkenaan.

Pelbagai versi kejadian yang tersebar setakat iini termasuk ada yang mengatakan wanita yang dipukul itu merupakan kawan baik si isteri.

Selain itu, ada pihak mendakwa wanita berkenaan tidak dibogelkan tetapi memang dalam keadaan tidak berpakaian ketika dikantoikan.

Lokasi sebenar kejadian tidak dapat disahkan namun berdasarkan pertuturan, kejadian dipercayai  berlaku di bahagian Pantai Timur negara atau Selatan Thailand.

Pemerhatian Mynewshub mendapati akaun Facebook yang digunakan Nadia yang berasal dari Kota Bahru, Kelantan itu tidak aktif selepas insiden tersebut menjadi viral di media sosial. – MYNEWSHUB.CC

Bahana DEFAULT CLAUSE Kepada Peminjam Lone Peribadi, Lone Kereta Dan Lone Rumah Yang Mereka Tak Pernah Tahu


Bahana DEFAULT CLAUSE, ramai yang tidak tahu, atau tidak ambil tahu? JANGAN ......
=============================

Daripada ramai orang yang membuat pinjaman & pembiayaan Hartanah , Saya rasa 20% sahaja yang memahami apakah Itu 'Default Clause'. Default clause ni saya suka umpamakan seperti hukuman gantung. 

Clause ini memang dengan jelas ada di dalam Letter Offer pinjaman & pembiayaan anda. Antara anda tidak diterangkan, atau anda sendiri buat tak endah mengenai clause. Clause ini tidak akan terkesan kepada mereka-mereka yang membuat bayaran tepat pada waktunya. 

Kalau anda faham mengenai default clause ini, anda akan lebih berhati-hati dengan pembayaran pinjaman & pembiayaan anda. Default clause ini terdapat dalam perjanjian pinjaman konvensional , juga pembiayaan Islamic. Dalam konsep konvensional , interest dinaikkan . Dalam konsep Islamic , ibra' atau rebet dikurangkan tetapi tidak boleh melebihi selling price. Jangan salah faham pula dengan menyatakan Islamic financing menaikkan interest melalui default clause , Itu salah. 

Contoh DEFAULT CLAUSE . "Sekiranya anda tidak membayar pinjaman 3 bulan berturut-turut , rate efektif pinjaman anda akan berubah kepada BLR + 2.5%". Sedangkan rate efektif anda sebelum ini BLR - 2.4% . Jika BLR bank tersebut 6.65% , sebelum ini anda enjoy rate efektif (6.65%-2.4%) = 4.25% . TETAPI!! Bila anda melanggar default rate ini, rate efektif anda terus bertukar kepada (6.65%+2.5%) = 9.15% .

Katakan pinjaman asal anda RM300,000 , dengan rate efektif 4.25% , installment pinjaman anda untuk tempoh 35 tahun adalah RM1374. Tetapi bila melanggar default clause ini , rate efektif bertukar kepada 9.15%, installment anda bertukar kepada RM2386.
 
Bayangkan dengan rate tersebut, interest bulanan sahaja tidak termasuk bayaran principal adalah RM2288. Jika anda hanya kekalkan membayar RM1374, maka principal pinjaman anda akan meningkat setiap bulan, ini mengakibatkan lapse pinjaman anda akan meningkat dan akhirnya rumah anda terlelong.

Rujuk rajah 1: Tiga tahun setengah yang lepas pinjaman asal adalah RM173, 918.30. Namun hari ini pinjaman ini jadi berbaki RM190,047.39 . Lihat rate efektif telah bertukar menjadi 9.15%. Inilah bahana melanggar Default clause.
Gambar 2 dan gambar 3 adalah contoh perjanjian pinjaman & pembiayaan bahagian 'default clause' menggunakan BLR dan IBR.
 

*Ada bank yang mensyaratkan anda membuat payment prompt selama 6 bulan untuk efektif rate anda kembali kepada rate asal . Ada juga bank yang mengenakan hukuman ini tanpa menurunkan semula efektif rate. Memang terus jatuh hukum gantung mandatori samaada anda buat refinancing ke bank lain bila CCRIS record anda telah pulih atau terpaksa jual rumah anda.
*Ada sesetengah bank yang meletakkan 1 bulan lapse payment, sudah dikenakan hukuman atas 'Default Clause'. 

Jangan pandang ringan perkara ini, Pastikan bayaran pinjaman & pembiayaan rumah anda dibayar tepat pada waktunya. Pastikan baca bahagian default clause ini.

Boleh share ramai-ramai supaya semua orang yang ada dan bakal buat pinjaman @ pembiayaan rumah alert dengan perkara penting ini.
-KEY- sumber Khairul Ezuwan

Suami Nak Kahwin Lain Kerana Isteri Tak Ketat Dan Takde Semangat, Jawapan Ustaz Ini Membuatkan Lelaki Tersebut Menyesal Seumur Hidup

Sejak akhir-akhir ini kita kerap disajikan dengan kisah kecurangan suami dan isteri melalui di laman-laman media sosial. Dimana silapnya tidak dapat dipastikan jika dahulu jarang sekali kita dengan kejadian seperti ini .

Namun sejak kewujudan Facebook, We chat dan Whatsapps kejadian curang semakin menjadi-jadi adakah arus peredaran zaman menjadi faktor utama kecurangan suami isteri? 

atau adakah faktor dunia akhir zaman menyebabkan mereka tidak dapat menahan godaan syaitan yang ternyata sesat? 

dalam perkongsian ini seorang lelaki telah bertanya kepada seorang ustaz bahawa isterinya dah tak semangat namun anda lihat jawapan ustaz tersebut



UMNO mula daftar warga asing untuk persediaan PRU 14 di Sabah

UMNO mula daftar warga asing melalui Jabatan Pendaftar untuk persediaan PRU 14 di Sabah.
Taktik terbaru yang digunakan oleh pihak UMNO/
BN melalui agensi kerajaan - JPN untuk menafikan hak pribumi Sabah.
https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/cp0/e15/q65/s600x600/14463116_700510506792152_4123605058430675157_n.jpg?efg=eyJpIjoiYiJ9&oh=a94e13c01d32e121e92e510d9a2719d7&oe=586B1174


Setakat ini JPN telah mengeluarkan resit ini berjumlah kira-kira 30,000 dan diagih-agihkan kepada semua 13 kawasan DUN baru di Sabah untuk tujuan mengundi pada Pilihanraya ke-14 nanti.Kedaulatan Sabah ini adalah tanggungjawab kita bersama. Terima kasih.



Share dan Viralkan.


sumber: otai bersih

si penzina tetap nak tuntut hak anak luar nikah dengan cara proses li'an walaupun anak berusia 6 tahun





Hari ni saya nak cerita satu kisah benar.. Kisahnya begini, si isteri mempunyai hubungan gelap dan telah beberapa kali berzina dengan bekas teman lelakinya. Sampai satu tahap si isteri mungkin rasa bersalah lalu meminta cerai dari suaminya. Suaminya yg tidak tahu akan hubungan gelap isterinya itu berusaha memujuk dengan membelikan barang kemas, membawa melancong ke luar negara tetapi si isteri tetap dingin dan masih meminta untuk bercerai. Si suami akhirnya mengalah lalu menceraikan isterinya. Si suami sangat sedih kerana terpaksa menceraikan isterinya yang ketika itu sedang hamil 3 bulan. 


Ketika bercerai, si isteri meminta untuk dilepaskan secara baik. Oleh itu si isteri berjanji tidak akan menuntut segala mutaah dan sebagainya. Tapi sebaliknya setelah bercerai si isteri mamasang peguam untuk menuntut mutaah, harta sepencarian dan sebagainya yang kesemuanya bernilai hampir 500k. Si isteri juga menuntut nafkah anak rm6000
sebulan untuk 3 anak mereka . Iaitu anak angkat berusia 6 tahun, anak kandung 4 tahun, dan anak yang bakal lahir. 



Setelah bercerai si suami masih mengambil berat menyediakan tempat tinggal, menguruskan segala nafkah buat bekas isteri, menemani isteri ke hospital dengan harapan bekas isteri menerimanya kembali. Pernah juga bekas isteri meminta si suami belikan durian musang king, mengidam katanya. Si suami yg baru balik kerja di kl sanggup turun ke bentong semata mata ingin mencari durian untuk bekas isteri yang sedang mengidam. Maklumlah di bentong duriannya segar segar. 


Selepas beberapa lama bercerai, si isteri ini tidak segan silu lagi keluar bersama teman lelakinya dengan membawa perut yang semakin membesar. Pernah ditanya si suami adakah lelaki itu punca penceraian tetapi dinafikan sekerasnya oleh si isteri kononnya mereka hanya berjumpa dan rapat setelah mereka bercerai. 


Setelah 9 bulan berlalu lahirlah bayi lelaki ke dunia. Anak ini di binkan atas nama si suami. 6 bulan selepas itu si isteri ini berkahwin dengan teman lelakinya. Dan si suami pun telah berkahwin lain. 


Setelah 3 tahun, keluarga si suami mengesyaki anak ini bukan anak kepada si suami. Ini kerana rupanya yang amat berbeza sekali dan lebih mirip kepada suami baru si isteri. Dna di buat secara rahsia daripada pengatahuan si isteri. Apabila keputusan sampai, suami terkejut kerana anak itu tidak berkongsi dna yg sama. Malah keputusan itu juga mendakwa anak itu bukan anak kandungnya. Si suami tidak puas hati lalu membuat ujian dna kali ke dua, tetapi keputusannya tetap sama. Barulah si suami ini akur. 


Si suami ini kemudiannya membawa kes ini ke mahkamah syariah untuk pengesahan nasab. Bekas isteri di panggil dan akhirnya di depan hakim si isteri mengaku melakukan zina beberapa kali bersama teman lelaki yang kini menjadi suaminya. Dan si isteri juga tidak tahu anak kandungannya semasa itu adalah dari benih suaminya atau teman lelakinya. Geleng kepala hakim mendengarnya. Untuk pengatahuan semua, keputusan Dna tidak boleh digunakan sebagai bukti kes di mahkamah syariah kerana pada masa lalu Dna belum diperkenalkan. Hanya nabi2 sahaja yg berupaya mengenal nasab melalui tilikan tapak kaki. Lalu bermulalah episod panjang untuk menukar bin atau nasab anak. Duit pun telah banyak di gunakan untuk bayar peguam tapi kes masih juga belum selesai. Kes ditolak kerana dna tidak boleh dijadikan bukti dan akhirnya si suami membuat rayuan di mahkamah rayuan. 


Bulan april 2016 lalu si suami ke mahkamah untuk mendengar keputusan kes dari mahkamah rayuan, keputusannya kes ini masih lg ditolak kononnya salah tajuk bukan 'pengesahan nasab anak' tetapi 'menafikan nasab anak' yang sepatutnya melalui hukum li'an.
( sumpah laknat ke atas isteri ). Walaupun sepatutnya li'an dilakukan sejurus anak lahir, tetapi dalam kes begini kerana si suami ini hanya tahu setelah anak berusia 3 tahun. Oleh demikian para hakim bersependapat membuka ruang untuk si suami melakukan li'an atas sebab darurat. Hakim pun bukan main lagi pesan untuk melakukan lian secepatnya. Tetapi pada masa kisah ini di tulis pun pihak mahkamah belum lagi memanggil untuk proses li'an. 


Teks alasan penghakiman untuk menolak kes di makamah rayuan dulu pun belum ditandatangani. Kini anak yang tidak bersalah itu akan menginjak usia 6 tahun dan satu hari nanti pasti anak ini akan keliru tentang siapa ayahnya dan mengapa bin nya di tukar.
Back To Top